Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt Cornish Rexprat Att tänka på innan katten kommer! Avel, genetik och uppfödning Färger och färggenetik Färgalbumet Cornish Rex och andra djur Kattungar till salu Avelshane finnes/sökes Fodervärd finnes/sökes Omplacering Planerade kullar Hälsovård,skötsel,omvårdnad Sjukdomar och andra bekymmer Titelkattsalbumet God morgon, goddag, godkväll, godnatt! Dagens citat, dikt eller visdomsord! Dagens ros Ett gott skratt förlänger livet För ev allergiker Kattmat, sand och tillbehör, böcker Katter i nöd Min kattklubb Om sajten och iFokus Tävlingar Till minne Pyssel och upptåg Samåkning och transport Utställningar Utställningsresultat Video-snuttar Övrigt
Avel, genetik och uppfödning

Antal kullar/katt

2013-05-19 08:17 #0 av: SE*Geishas

Jag har 2 honor som jag förmodligen kommer ta 2 kullar var på. Antalen har med min livssituation att göra, annars hade ja gärna tagit 3 var. men jag har läst att en katt högst får få 20 ungar per livstid. Med en cornish skulle de kunna bli 6 kullar. Är inte de lite mycket? För hennes kropp och för hur mkt av hennes gener som sprids tänker jag. Har ingen koll på detta därför frågar jag. Hur många kullar/kattungar tycker ni de är lagom för en hona att få, vi säger om honan har fina linjer och en riktigt bra mamma? Och hon återhämtar sig rätt fort efter kullarna..?

Anmäl
2013-05-19 08:47 #1 av: Leffe

Jag gjorde max en kull per år och hona.

Anmäl
2013-05-19 14:23 #2 av: Arcadia

Det är nog främst hanarna som enkelt och snabbt kan sprida sina gener om hankattsägaren lånar ut frikostigt. Detta sker ofta också under en kort tidsperiod. En hane kan ju med lätthet para 5-6 honor inom ett halvår och då ha kommit upp i som värst 30-40 avkommor. Vilket jag då tycker är för mycket och speciellt under en kort tidsperiod. En hona behöver ju mycket längre tid på sig att få så många avkommor.

Men jag tycker att det räcker för en hona att få en kull per år. Men visst kan man om det finns särskilda skäl ta två kullar närmare i tiden. Till exempel en fantastisk hankatt som bara finns tillgänglig en kort tidsperiod. 


Anmäl
2013-05-19 19:08 #3 av: SE*Geishas

Okej :) tack, bra för mig att veta hur man "bör" tänka kring hur ofta hon ska ha en kull också. Men hur många kullar tar ni som högst på en hona under hennes livstid? en hona som är en bra mamma som får bra avkommor?

Anmäl
2013-05-20 08:09 #4 av: LykkeLii

Tänk kvalité och inte kvantitet. Utvärdera efter varje kull, för mig så har jag ett mål en önskan dit jag vill ni med aveln. Skulle aldrig producera efter hur mycket man kan, följ din magkänsla. Jag har enbart tagit en kull var på två honor. Andra honans kull blev vi nöjd med ungarna men hade inte samma brinnande intresse för en till kull. Så nu får katteriet vara på is till jag och min syster funnit motivation och brinnande intresse.

Tips är att var inte snabb och para om honan/honorna utan ha is i magen och utvärdera. Du lär dig mest på det både när det gäller avel och rasen.

Anmäl
2013-05-20 10:46 #5 av: SE*Geishas

Tack så jätte mycket! :)

Anmäl
2013-05-20 10:58 #6 av: Eine

Det är tillåtet med 3 kullar/2 år,och kattens kropp mår bra av att vara dräktig (för att sedan få bli kastrat förstås)..  Men när det gäller totalt antal kullar på honor,så räknar jag själv inte kullar ,men antal ungar. För om man tänker 3 kullar totalt på en hona och det blir 1-2 ungar per kull,så känns det lite tokigt och jag skulle säkert ta fler kullar. Detta är bara ett exempel,det finns ju honor som får 6-7 ungar per kull,så då kanske det räcker med 3 eller så. I alla fall om fått önskat resultat. Med tanke på att en hona ligger på topp vid 5 år,så kan man planera att ta längre tidsperiod mellan kullar och ev använda p-medel.Det är upp till var och en,så länge honan mår bra,det är ju alltid viktigast.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2013-05-20 11:32 #7 av: SE*Geishas

Okej tack så jätte mkt! Känns bra o höra hur olika personer tänker kring de då det är så olika. Tack!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.