Annons:
Etikettavel-genetik-och-uppfödning
Läst 1165 ggr
SE*Geishas
4/30/13, 5:07 PM

Ang. Vägning av ungar

Har läst på många ställen att de är viktigt att väga ungarna ända upp i v 3-4 för att hålla koll på att alla ökar i vikt, och hålla koll på om mjölken börjar minska fram mot v 3-4. Sen har jag hört flera uppfödare som inte väger, och jag har fått intrycket av att dom inte tycker det är bra att väga ungarna. Vad tycker ni? Varför skulle de vara dåligt att väga ungarna?

Annons:
Eine
4/30/13, 8:26 PM
#1

Som ny uppfödare tycker jag absolut att du ska väga morgon och kväll (t ex) för att se att de går upp som de ska. De bör gå upp minst 5-10  gram per dygn.

Jag väger inte jämt,jag känner tyngden i handen och känner muskeltonusen samt hör om det är lugnt i lägret. Sover med dem och har lådan mitt i centrum så att jag har koll. Blir jag det minsta tveksam blir det vägningar och tilläggsmatning dygnet runt.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Silvestris
4/30/13, 8:41 PM
#2

Jag väger 2 ggr/dygn upp till 4 veckors ålder. Vikten kan säga en hel del om kattungens hälsa. Dessutom får du per automatik rutin på att hantera kattungarna från första början vilket är jätteviktigt för socialiseringen och deras fysiska utveckling (jo, kattungar som hanteras tidigt utvecklas snabbare rent fysiskt).

Sedan kan det ju finnas anledning till att inte hantera så mycket tex. om du har en väldigt osäker och vaksam förstagångsmamma. Då kan det vara bättre att ta det lugnt till en början och kanske bara väga en gång per dag eller varannan dag om så krävs för att honan ska vara lugn. Man måste ju ta hänsyn till henne också.

SE*Geishas
5/1/13, 10:15 AM
#3

Intressant att folk har så olika uppfattning :)

[Wiveka]
5/1/13, 10:36 AM
#4

Jag väger en gång per dag 3-4 veckor beroende på hur de går upp.

Kattungarna måste ju hanteras för att bli trygga och glada katter😉därför är det ett bra tillfälle att väga och gulla.

Eine
5/1/13, 10:48 AM
#5

Eller så kan man som jag gör,de gånger jag inte väger så ofta,gulla massor med dem ändå,flera ggr /dag. För vem i hela världen kan låta bli det? Man måste pussa-mage och pussa-nos och pussa- mage igen🙂 Jag har den enorma fördelen att jag är pensionär och hemma *jämt*.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Spotless
5/1/13, 12:36 PM
#6

Jag väger mina 2 ggr/dygn tills de är 4 veckor. En viktminskning eller om ungen står stilla i vikt är ett av de första tecknen du kan se om att något inte står rätt till. Ett bra hjälpmedel helt enkelt.

Annons:
A_KickEm
5/1/13, 12:53 PM
#7

Observationsstudier på valpar har visat att de är mycket känsliga för att bli upplyfta/flyttade de första 2-3 veckorna - de visar signaler som tyder på stress och ångest. Däremot kan man kela med dem medan de fortfarande ligger hos tiken utan att de störs. Har svårt att tro att det skulle vara annorlunda för kattungar.

Det innebär att jag väger valpar i samband med födelsen och därefter en gång/vecka då jag flyttar vågen så nära tiken/valparna som möjligt och förflyttar valpen så kort sträcka som möjligt utan att lyfta den högt upp i luften. Däremellan iakttar jag valparna, tittar på deras sätt att röra sig, att alla ser ut att suga bra, känner på dem med handen utan att lyfta…..muskeltonus, hull osv. Detta gäller så länge det är tyst och fridfullt i lådan och allt är lugnt, valparna känns ok. Om det däremot uppstår problem och jag behöver tilläggsmata så väger jag dagligen - har hänt vid två tillfällen på de 30-tal kullar jag fött upp att jag tilläggsmatat och vägt en valp 1-2 ggr/dag.

Jag är ingen erfaren kattuppfödare men ser ingen anledning att agera annorlunda med kattungarna. Jag kan förstå att oerfarna uppfödre känner behov av nogrann vägning men det bör då enligt min uppfattning ske med mycket försiktig hantering av ungarna.

När de väl fått ögon och börjat lyfta blicken kan hanteringsövningarna komma igång.

Eine
5/1/13, 12:57 PM
#8

#7 Då ska jag vara tacksam för att jag känner i handen om de gått upp och verkar pigga.Det är försiktig hantering🙂Jag låter dessutom mammakatt vara nära intill så att ungen känner hennes doft och värme. Dock om jag måste väga för att kolla vikten,så gör jag det fort.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Silvestris
5/1/13, 2:21 PM
#9

#7

Man behöver inte flytta ungarna från mamman. Jag sätter ned hushållsvågen bredvid mamma katt, lägger på hushållspapper och väger kattungen. Det är väldigt lugnt.

Sedan är det ett misstag att tro att det går att jämföra valpar med kattungar. Bara det att hundar är flockdjur och katter är solitära en en grundläggande väldigt stor skillnad i hur de reagerar på hantering och hur den påverkar deras utveckling. Kattungar utvecklas snabbare och bättre ju mer de hanteras, från dag 1. De öppnar tom. ögonen tidigare om de hanteras från födseln (så har man öppnade ögon som gräns för när de ska börja hanteras ordentligt försenar man alltså hanteringen). Det visar forskningen entydigt på.

AlexH
5/1/13, 3:20 PM
#10

Jag väger morgon och kväll första veckan/veckorna.. Sedan en gång om dagen . Sedan ett par ggr i veckan för att sista veckorna väga 1 gång i veckan.

Alexandra H

Medarbetare på Cornish Rex Ifokus

Min uppfödning:

www.pixiefay.se

A_KickEm
5/1/13, 4:21 PM
#11

#9

Visar denna forskning också att det är till fördel för kattungarna att de t ex öppnar ögonen tidigare. På vilket sätt utvecklas de bättre och inte bara snabbare?  Vad är det för vits med att ta ner vågen till mamman och väga dom försiktigt om man sedan tar upp dom och "hanterar" dom? På vilket sätt menar du att de ska "hanteras" vid 1-2 veckors ålder….menar vi kanske olika med ordet "hanterar"?

Jag tar gärna del av den forskningen - har du på rak arm någgra referenser så jag kan läsa på?

Eine
5/1/13, 4:48 PM
#12

Tycker denna tråden är väldigt givande!

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

A_KickEm
5/1/13, 5:43 PM
#13

#12 Alltid givande när man kan dela erfarenheter, lära sig saker och vidga vyerna🙂

Annons:
Silvestris
5/1/13, 6:14 PM
#14

#11

För mig innebär hantering all fysisk kontakt med kattungarna. Allt ifrån att bara klia dem under hakan när de ligger i bolådan till att ta upp dem i händerna.

De referenser jag kan ge såhär på rak arm är Feline Behavior: A Guide for Veterinarians av Bonnie Beaver och The Domestic Cat: The Biology of its Behaviour av Turner & Bateson.

Vad gäller just att öppna ögonen kommer jag inte ihåg om det är ger någon fördel att öppna ögonen snabbt. När det gäller förmågan att reglera kroppstemperaturen är denna förmåga bättre hos kattungar som har hanterats från första början bättre än hos de som hanterats senare och det får nog ses som en generell fördel. I övrigt ser man att tidigt hanterade kattungar är mindre rädda och lämnar boet snabbare. Det är något iaf jag ser som en fördel eftersom man då snabbare och lättare kan komma igång med mer "avancerad hantering", dessutom innebär ju mindre rädda kattungar att du de snabbare blir välvilligt inställda gentemot människor och andra djur.

A_KickEm
5/1/13, 7:08 PM
#15

#14 Tack Silvestris - ska kolla på referensen!

Både valpar och kattungar tar jag i handen, stryker dom över kroppen, kliar dom under hakan etc från dag 1 där dom ligger i lådan vid sin mamma men jag tänker inte på det som "hanterar".   Det är för mig "kontaktövningar", tillvänjning vid mänsklig kontakt/handvana. "Hantera"för mig är kanske detsamma som din "avancerade hantering"😃

Xenomorphs
5/3/13, 1:41 PM
#16

Många kloka ord har du redan hört här 🙂. 

Jag väger mina morgon och kväll upp till ca 10 dagar, sedan en gång per dag ett par veckor. Det gäller att snabbt kunna göra en insats om man märker att de inte får tillräckligt med mat. Annars kan man riskera att förlora en unge i onödan.

-- Eternity is a very long time --

SE*Geishas
5/3/13, 10:09 PM
#17

Tack för alla svar! 😃

Upp till toppen
Annons: