Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt Cornish Rexprat Att tänka på innan katten kommer! Avel, genetik och uppfödning Färger och färggenetik Färgalbumet Cornish Rex och andra djur Kattungar till salu Avelshane finnes/sökes Fodervärd finnes/sökes Omplacering Planerade kullar Hälsovård,skötsel,omvårdnad Sjukdomar och andra bekymmer Titelkattsalbumet God morgon, goddag, godkväll, godnatt! Dagens citat, dikt eller visdomsord! Dagens ros Ett gott skratt förlänger livet För ev allergiker Kattmat, sand och tillbehör, böcker Katter i nöd Min kattklubb Om sajten och iFokus Tävlingar Till minne Pyssel och upptåg Samåkning och transport Utställningar Utställningsresultat Video-snuttar Övrigt
Övrigt

Å kjøpe katta i sekken

2012-07-07 12:07 #0 av: mjau74

Noen ganger går ting kanskje ikke som dei skal og en risikerer å sitte igjen med en katt som mangler stamtavle eller andre nødvendige papirer.

Kanskje en har kjøpt en katt til avl og risikerer å ikke få registrert kullet.

Eller en vil bruke katten til utstilling men får ikke stillt den.

Det jeg ønsker med å starte denne tråden er å få klarhet i hvilke rettigheter en har som kattekjøper og om det er sjans for at en i værste fall kan bli sittende igjen med en katt som " ikke er brukendes til noe".

Anmäl
2012-07-07 15:14 #1 av: Leffe

Du ska alltid få en stamtavla när du köper en raskatt och du ska inte betala om du inte får stamtavlan samtidigt

Anmäl
2012-07-07 16:18 #2 av: nakenkatt

det är precis som leffe skriver det ska medfölja stamtavla köpekontrakt,och ett vet besiktningsintyg som ej är äldre än en vecka.Så är det.och det skall medfölja katten vid leveransen.ber säljaren om att få återkomma med ngt papper,eller göra ngn uppgörelse av ngt slag ska man nog dra öronen åt sig och ej genomföra köpet,och vända sig till en annan uppfödare som är mån om sina katter och dess köpare.det vinner man på i längden,även efter köpet av kattungen.

Anmäl
2012-07-07 16:23 #3 av: MonicaLagerquist

Om man känner sig lurad så bör man kontakta uppfödarens kattklubb och be om hjälp.Ibland kan de hjälpa till så att allt löser sig till det bästa.

Tyvär har inte alla uppfödare helt rent mjöl i påsen.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2012-07-08 01:25 #4 av: AnnaS

Om det inte finns en stamtavla så ska man få ett intyg på att katten är under registrering och då är allt OK!

Anmäl
2012-07-08 19:03 #5 av: Arcadia

Jag tror att det är rätt liten chans att "komma åt" en uppfödare som sålt utan att skicka med stamtavla. En SVERAK uppfödare är skyldig att skicka med stamtavla eller intyg på att katten är under registrering när katten säljs. Gissar att det är liknande i andra förbund. Om katten säljs utan medföljande stamtavla eller intyg kan (bör) uppfödaren anmälas till sitt förbund. Hur förbundet agerar vet jag inte, men påtryckning/uteslutning borde vara möjliga åtgärder.

Sedan - om katten sålts med syfte att användas för utställning/avel och det framgår av kontraktet bör det gå rent juridiskt gå att reklamera katten - den går ju inte att använda för det syte som var tänkt. Både konsumentköplagen och köplagen bör ge stöd för detta. Nu tror jag att du bor i Norge och vad som gäller i Norge vet jag inte tyvärr.

Anmäl
2012-07-10 11:58 #6 av: Eine

Bäst är att ha alla papper i ordning från början,före köpet. Det är i princip omöjligt att få hjälp från en uppfödares klubb då de inte är en myndighet. Samma sak med Sverak eller WCF. Det starkaste som kan göras är att uppfödaren utesluts,men sedan är det stopp. Uppfödning är en hobby under eget ansvar. Sedan finns också köpare som skiter i kontrakt och avlar på katten utan lov,eller säljer den vidare fertil. det finns många sätt att bli lurad på,och alla kan drabbas. Har man råd kan man alltid ordna en advokat som får driva fallet vidare,men sannolikheten för att få någon direkt hjälp den vägen är liten.

Lycka till.Jag hoppas du inte blivit drabbad själv,utan frågar mer för sakens skull.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2012-07-12 09:36 #7 av: mjau74

Det er litt merkelig at det skal være oppdretteren som sitter med all makt. Det burde jo vært mulig av en kjøper å få manglende papirer av NRR, SVERAK eller det forbundet oppdretterens klubb hører til.

Dersom en f.eks kjøper en katt i stamtavle kl 2 ( dette betyr at katten ikke kan avles på) , men har avtalt med oppdretter at dersom en senere vil ta kull kan det åpnes for stamtavle kl 1 (avl). I mellomtiden har f.eks oppdretteren lagt ned oppdrettet. Da betyr det at en som kjøper ikke får åpnet for kl 1?

Virker som at selger/ oppdretter sitter med all makt.

Anmäl
2012-07-12 10:42 #8 av: MonicaLagerquist

#7 Vill man ha en katt att avla på får man se til att köpa en katt med en sån stamtavla som tillåter det.

Nej det är köparen som har all "makt".Vill man ha en avelskatt så köper man en avelskatt med full stamtavla från en seriös uppfödare.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2012-07-12 13:30 #9 av: mjau74

#8 Er helt enig med deg! :)

Kjøp en katt til det en vil bruke den til. Skulle det senere vise seg at en ikke vil ta kull eller stille den så er det ingen problem :)

Anmäl
2012-07-12 15:56 #10 av: Dolleminas

#7 Här i sverige kan man som uppfödare bara göra notering om avelsförbud i samband med med rekvittationen av stamtavlor och de enda godkända grunder vi har är påtaglioga defekter ex navelbråck, påtaglig medfödd svansknick.

Anmäl
2012-07-12 16:10 #11 av: MonicaLagerquist

#10 Nej det där stämmer inte helt.Det gäller bara SVERAK anslutna medlemmar.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2012-07-12 16:17 #12 av: mjau74

I Norge mener jeg en oppdretter kan bestemme selv hvilken stambokklasse kattungene skal ha.

Kattunger med defekter skal en jo ikke avle på, men en oppdretter kan registrere en feilfri kattunge i kl 2 ( avlsforbud )

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.