Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt Cornish Rexprat Att tänka på innan katten kommer! Avel, genetik och uppfödning Färger och färggenetik Färgalbumet Cornish Rex och andra djur Kattungar till salu Avelshane finnes/sökes Fodervärd finnes/sökes Omplacering Planerade kullar Hälsovård,skötsel,omvårdnad Sjukdomar och andra bekymmer Titelkattsalbumet God morgon, goddag, godkväll, godnatt! Dagens citat, dikt eller visdomsord! Dagens ros Ett gott skratt förlänger livet För ev allergiker Kattmat, sand och tillbehör, böcker Katter i nöd Min kattklubb Om sajten och iFokus Tävlingar Till minne Pyssel och upptåg Samåkning och transport Utställningar Utställningsresultat Video-snuttar Övrigt
Kattmat, sand och tillbehör, böcker

Banta ner katt, hur?

2012-06-06 14:38 #0 av: [Lilly-ette]

Har märkt på vår lilla Finesse att hon börjar bli lite väl runt om magen nu! :/ Vill ju verkligen inte att hon går och blir ännu tjockare!

Så vad kan jag göra/ge henne för att hon inte fortsätter att gå upp mer i vikt?

Grejen är ju att hon är en väldigt kräsen dam, vill inte ha blötfoder (har testat flera ggr), försökt med BARF, men hon fnyser bara och går därifrån. Det enda som tycks duga är torrfodret, som heter Royal Canin Feline Sterilised 37. Nu lever hon även som kastrat och äter såklart mer än innan.

Nu har det varit sjukt dåligt väder så att ta en promenad i koppel har inte varit direkt aktuellt. Inne så busar hon med Keeben utan problem, hon är väldigt aktiv och de lekar jaga nästan varje kväll! Så nog rör hon på sig alltid, men ändå går hon upp i vikt!

Vi utfodrar båda två på morgonen och fyller inte på förren morgonen därpå. Vi funderar på att flytta upp Keebens skål till hatthyllan då det är oftast där han ligger och sover på dagarna! Så kanske han kan få ha sin mat ifred för en gångs skull då hon ofta brukar äta upp hans mat också.

Nu blev det långt som vanligt.. har säkert missat massor men om ni har några bra tips eller frågor så skriv! :)

Anmäl
2012-06-06 16:23 #1 av: MonicaLagerquist

Hur gick  du tillväga när du försökte skola över på blötmat?

Det foder du ger nu skulle jag inte ens överväga att ge till mina katter om jag nu fick för mig att börja ge torrfoder.

En katt behöver kött inte spannmål.

En katt kan inte bli fet av sig själv.När såg du senast en katt shoppa kattmat i djuraffären?
Det är du som ägare som handlar och ger maten.

En kastrat behöver ca 25% minder kalorier än en fertilkatt.Det är du som ägare som ska se till att katten inte äter för mycket.

Vissa katter gör som vi tvåbeningra.När vi har lite tråkigt kollar vi om det finns något att tugga på i kylen.Inte för att vi är hungriga utan för att vi vill att det ska hända något.

Eftersom att katten går upp i vikt får hon för mycket mat in och för lite motion.Svårare än så är det liksom inte.

Men innan jag ger dig något råd så vill jag vethur du gjorde med blötmaten.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2012-06-06 17:12 #2 av: [Lilly-ette]

Jag vet inte vad jag ska svara egentligen... känner mig grymt påhoppad just nu. Vi har gett lite i taget och försökt blanda med det hon äter nu men hon fnyser bara och går därifrån. Om nu maten nu är så jäkla dålig som du påstår så får du svara på en fråga jag har. Varför har då inte vår andra kastrat, som äter exakt samma mat inte blivit tjock?!

Anmäl
2012-06-06 17:37 #3 av: MonicaLagerquist

#2

Vissa individer kan äta hur mycket som helst utan att banta.Det gäller båda tvåbeningar och fyrbeningar.

Jag har två systrar.Jag har alltid varit underviktig och mina sytrar bantar alltid.

Mitt tips är att om du verkligen vill ha över katten på blötmat är att du i steg ett lär katten att tre gånger per dag serveras det mat.

Äter man inte då så åker maten undan till nästa mattillfälle.

När katten har lärt sig att äta när maten serveras så minskar du ner på torrfodret och serverar torrfoder med en msk blötmat överst.

Gillar din katt något annat som är "kladdigt" mjukost,leverpastej osv blanda då lite i blötmaten och servera det.

Sen ökar du på blötmaten vart efter.

 

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2012-06-06 17:46 #4 av: Eine

Hej.

Kissar kan fnysa och skaka på tassen ...FlörtMen när de är hungriga så äter de. Skulle råda dig att trycka ner lite torrisar på blötmaten så att hon blir van doften och smaken.

Hoppas att du inte känner dig påhoppad,jag kan inte tro att det var Monicas mening..Vi vill gärna hjälpa till i den mån vi kan. Och det torrfoder jag använder(utöver blötmat och kött) är i huvudsak baserat på kött och innehåller inte  sädeslag och annat kex..Inte RC kanske då.Är ingen födoämnesexpert för katt, men har en liten idé om vad som kan fungera. Jag låter alltid mat stå framme till den är uppäten.Lycka till.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2012-06-06 18:08 #5 av: Dragonrebell

Jag har börjat att kör med portionering på mina kissar. Har kört länge nu och det går åt rätt håll....men det tar tid. Jag köper Royal Canins neutered torrfoder hos veterinären + densamma i blötmat. Har kissar som inte är så förtjust i blötmat, men de accepterar den när inget annat finns att tillgå. Så här gör jag:

Morgon: En påse Neutered male blötmat + ca 20-30g torrfoder / katt i varin skål.

Middag: En påse Whiskas blötmat

Kväll: En påse neutered Male ca 1 timme innan 20-30 g torrfoder / katt.

Låter lite, men ingen av katterna verkar speciellt hungriga däremellan och ingen RASAR i vikt utan går lungt ner eller  behåller sin vikt. Du får pröva dig fram till mängden. I början var det klagomål mellan mattiderna, då samtliga har haft fri tillgång på torrfoder tidigare. Men det lugnade ner sig på ngn dag. De smalaste kissarna behåller sin vikt. Väger med jämna mellanrum och dubbelkollar deras ransoner mellan varven.

Lite godis emellanåt kan de få, men inte alltför ofta.

Anmäl
2012-06-06 20:26 #6 av: kissan78

Du har fått bra tips och råd men tänkte bara tillägga att mat för kasterade katter sällan gör katterna mätta så dem går runt och är hungriga mest hela tiden, dem med fri tillgång på kastratfoder blir oftast bollar direkt. Jag skulle bytt till ett annat foder, gillar dem royal så ge någon annan sort från royal, och dela upp maten med att fylla på morgon och kväll istället för bara morgnar. :)

S*Kattmillas Cornish Rex & Sphynx  
www.kattmillas.se

Anmäl
2012-06-06 21:28 #7 av: MrsCecilia

TS Jag är lite i samma sits som dig, jag har läst allt om kattmat och hur man ger och känner mig påläst..Men inte hjälper det. Det gör mig bara superstressad över denna kattmatsvärld och jag önskar jag hittade någon väg som fungerar.

Jag tycker det är svårt när man har tre katter, antingen äter en upp allas andra eller så stalkar alla tre/en mig och högljutt talar om att de svälter ihjäl.

Jag tror fasiken att vi provat varenda variant som existrerar, blötmat, torrfoder, uppdelat påallt från 3 ggr/dag-fri tillgång. Alla tre katterna är helt olika individer när det gäller mat.

Nu funkar maten bra men de går upp i vikt..Vi har bra mat som alla gillar som är godkända i alla former..

Men nånstans gör jag fel, för 2 är runda och en är normal.

Hur gör ni rent konkret? Som #5 så bra beskriver..

__________________________________
Medarbetare på Cornish Rex ifokus

Anmäl
2012-06-07 08:14 #8 av: Arcadia

Tyvärr så är det bara vi djurägares "fel" att våra katter blir tjocka. Att rätta till det hela är inte alltid så lätt, men enda sättet är att begränsa tillgången.

Men det ska ju vara bra mat och katterna ska ju känna sig mätta och harmoniska också. Det är en foderdjungel där ute och det finns anhängare av en den ena än den andra falangen och jag tror jag testat allt hittills. Resultatet är att vill jag ha mätta och smala katter som dessutom har skinande vacker päls är det BARF som gäller. Aldrig har de varit så vackra och näjda som när jag utfodrat tre ggr per dag med råfoder. De har då fått äta sig mätta vid varje mål och ändå hållit sig på rätt vikt.

Ger jag bara mjukmat (Bozita el. Mjau) häller sig katterna smala (matat på samma sätt som med BARF) men pälskvaliteten påverkas negativt trots tillägg av fiskolja och B vitamin.

Torrfoder har jag testat det mesta RC, Eukanuba, Hills osv. Katterna blir feta om jag låter dem äta så de blir nöjda.

Men ändå så kör jag just nu RC Oral (funkar bra mot tandsten... har testat och utvärderat .-) ) ett mål och två mål Bozita per dag + tillägg, men det var det där med pälsen... Ska gå över till BARF igen kompletterat med RC oral (ja jag vet att kycklingvingar ska ha samma effekt... är bara bekväm...)

Fri tillgång av Bozita, men ej RC för det går inte.... då tycker mina missar att det räcker med ett mål per dag och hetsäter...

Anmäl
2012-06-07 09:09 #9 av: Xenom

Hej! Jag hade också en överviktig kastrat som åt torrfoder, men som jag fasade över till blötmat och är numer normalviktig. Min katt var också väldigt kräsen och totalvägrade blötmaten i början. Det som fungerade för mig var att jag köpte "finmat" så som Gourumet Gold och hällde över lite tonfisk-spad, bara för att i början få honom att förstå att det går att äta blötmat. Så jag tog bort torrfodret och lät honom bli hungrig innan jag presenterade blötfodret. Efter att han börjat acceptera blötfodret, bytte jag ut det mot det foder jag ville att han skulle äta (Bozita), fortfarande med tonfiskspad. Sedan ökade jag successivt mängden blötfoder och minskade torrfodret.

För mig blev alltså "godaste blötmaten" och tonfiskspadet det som gav lösningen. Min katt totalvägrade när jag blandade torrfoder och blötmat, det var det äkligaste som fanns enligt honom.

Anmäl
2012-06-07 12:39 #10 av: MrsCecilia

#9 Hur utfodrar du? Ofta? Fri tillgång? Hur gör du när du jobbar?

__________________________________
Medarbetare på Cornish Rex ifokus

Anmäl
2012-06-08 20:17 #11 av: Hellabella71

Vi ger våra kissar torrfoder för steriliserade katter, men försöker att välja foder med mycket köttinnhåll och så lite spannmål som möjligt. De djuraffärer vi varit till i Eskilstuna förordar inte endast blötfoder då katterna då kan få tandproblem och även börja tappa tänder..enligt dem. Vet inte vad som är rätt.. vi sätter fram halva dagsransonen på morgonen och halva på kvällen och det verkar de vara nöjda med. Vi får börja köra LCHF-diet för kissarna, det är ju riktigt populärt just nu;)

Anmäl
2012-06-10 12:02 #12 av: lejoneva

Hej Lilly-ette (om du är kvar),

det går att banta ner en katt enbart genom att minska på torrfodret, bara man frågar veterinären hur man ska gå till väga. Låt din veterinär titta på katten först.

Lite tålamod och inte för mycket godsaker bara. Var lite sträng! Låt gärna katten springa efter sina torrfoderbitar lite varje dag för motionens skull.

Katter är ofta hungriga och skriker efter mat. Men det kan de göra, även om det får så mycket de behöver. Och en innekatt behöver inte lika mycket som den som springer ute.

Lycka till!

Anmäl
2012-06-10 13:11 #13 av: [Lilly-ette]

#12

Hej! Jag ledsnade på att svara eftersom man bara får skit här.. jag tänker inte fortsätta vara aktiv på cornishrex.ifokus då alla uppfödare tycks veta bäst och tror att de kan skriva precis vadfan de vill utan att folk reagerar! Och ja, jag kände mig påhoppad och blev väldigt ledsen!

Det enda vår sessa får är torrfoder.. hon äter inte ens godis och som jag skrev innan vägrar hon Barf och blötfoder. Vi har nu bytt till ett annat foder inom Royal Canin och minskat på torrfodret också. Det är ingen jättestor skillnad på hennes mage men det börjar gå ner sakta men säkert vilket är skönt!

Hon verkar inte alls lika hungrig längre och jag ska ännu en gång testa mig att ge henne blötfoder, får se om det går denna gången. Men jag kämpar på!

Jag är ingen djurplågare.. jag älskar mina katter över allt annat!

Anmäl
2012-06-10 19:23 #14 av: Hellabella71

Hej Lilly-ette.

 

Kan förstå hur du känner när jag läste igenom vad som skrivits...i tidigare inlägg och håller med om att en del har en riktigt trist ton och verkar vara de som vet bäst, men säkert långt ifrån alla. Ta till dig av de råd du vill och ta det inte personligt....lättare sagt än gjort..jag skulle också ha känt mig påhoppad..Jag har skrivit vad vi försöker göra (har haft mina katter i snart tre år..den äldsta iallafall, den yngsta kom till oss i april). Det är verkligen en djungel gällande kost. En del förspråkar bara blötfoder, vilket är en sund tanke då de får i sig vätska o inget spannmål) men som jag skrev tidigare förordar ingen av djuraffärerna i Eskilstuna det (Djurmagazinet, Djurspecialisten) då katterna får problem med tänderna. Vår senaste kille fick bara blötfoder när vi köpte honom, och den vi har haft sen tidigare bara torrfoder..så en liten krock blev det förstås..Nu har både gått på torrfoder..men sen de här inläggen så har jag köpt lite blötfoder och blandar med.

Jag är en glad kattamatör som hoppas att du är kvar här, ju fler vi är ju gladare det blir:)

Lycka till och ha en riktigt trevlig kväll!

 

/Helena

Anmäl
2012-06-10 21:02 #15 av: MrsCecilia

#13, #14 Jag håller med HellaBella, vi är många kattamatörer här som vill våra pälsklingar det absolut bästa. Försök och inte ta åt dig utan ta till dig de råd som du tycker är bra..

Och som HellaBella säger att maten är svår att få kläm på, man få försöka testa det som passar sin familj och funkar det inte så måste man ju fråga. Många här sitter på mycket kunskaper och det är ju tanken med dessa forum, att man ska dela med sig.

Man ska dock alltid vara försiktig med hur man svarar och skriver för vi tolkar alla text olika. (detta gäller ALLA i detta forum)

Hoppas att du stannar kvar hos oss och vågar fråga och skriva i forumet igen!

__________________________________
Medarbetare på Cornish Rex ifokus

Anmäl
2012-06-10 23:03 #16 av: [Lilly-ette]

#15

Tyvärr så har jag fått nog av denna attityden "Jag är uppfödare och därmed vet JAG bäst om ALLT!" som existerar på detta forumet! Katterifokus är inte bättre där heller, skriver man något så reagerar folk SÅ starkt och kastar skit på en för både det ena och det andra! Så nej, vill inte vara kvar här längre!

Det är säkert inte bara jag som känner sig påhoppad och idiotförklarad skulle jag tro, skulle gissa på att det finns många fler här som någon gång blivit tillrättavisad av folk som "vet bättre"!

Här söker man goda råd och frågar om man känner sig osäker! Här ska man kunna få visa upp sina fantastiska djur om man vill det, kunna skapa nya kontakter och få nya underbara djurvänner.. inte få massor av skit kastad på sig!

Jag förstår inte heller hur min text kan på något vis missuppfattas? Jag har en lite överviktig katt och sökte goda råd kring att få ner henne i vikt, svårare än så var det faktiskt inte. Men ÄNDÅ så ska det vridas & vändas.. fel & brister ska pekas ut och skit ska kastas! Näe, jag orkar inte med nå mer av dessa fasoner längre.

 

 

Anmäl
2012-06-12 15:26 #17 av: Dolleminas

#16 jag har gett mina katter RC i flera år och jag har absolut inte haft problem med att katterna vägrar äta eller må dåligt över det, jag dras dessvärre med en tjockis, 2 normala och en tunntarm... om man så säger, jag ger mina RC siames, den har lite högre protein än sterilised, och fetthalten är ungefär detsamma, sen får de ibland antingen Mjau tetra eller bozita tetra beroende på vars jag handlar för tillfället :)

Jag är uppfödare men är inte den som försöker hålla pekpinne, så det är synd att du tycker alla uppfödare är lika...

Anmäl
2012-06-15 11:46 #18 av: babylarva

#16 Jag kan faktiskt hålla med om att attityden från många uppfödare är himla tråkig och jag förstår faktiskt att du kände dig påhoppad i några av svaren du fick. Men som Dolleminas skriver så är alla uppfödare inte dryga know-it-alls så jag hoppas att du kanske stannar ändå!

Mitt bästa tips gällande att få ner vikten är att se över hur mycket mat de faktiskt får. Vi kan inte ha fri tillgång till våra kastrater då den ena är ett matvrak och gärna blir tjock och den andra hetsäter och spyr upp allting. Lösningen för oss har varit att ge fodret 3 gånger om dagen i väldigt noga uträknade portionsstorlekar. Tidigare höftade vi hur mycket de skulle få och det syntes på magarna. ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.