Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt Cornish Rexprat Att tänka på innan katten kommer! Avel, genetik och uppfödning Färger och färggenetik Färgalbumet Cornish Rex och andra djur Kattungar till salu Avelshane finnes/sökes Fodervärd finnes/sökes Omplacering Planerade kullar Hälsovård,skötsel,omvårdnad Sjukdomar och andra bekymmer Titelkattsalbumet God morgon, goddag, godkväll, godnatt! Dagens citat, dikt eller visdomsord! Dagens ros Ett gott skratt förlänger livet För ev allergiker Kattmat, sand och tillbehör, böcker Katter i nöd Min kattklubb Om sajten och iFokus Tävlingar Till minne Pyssel och upptåg Samåkning och transport Utställningar Utställningsresultat Video-snuttar Övrigt
Avel, genetik och uppfödning

Socialisera Kattungar

2011-10-24 10:56 #0 av: Salmissra

I helgen var jag på rexkonferansen som nordiska rexringen anordnade och föreläsaren sa mycket intressanta saker men det var en sak som jag började fundera på.

Hon påpekade vikten av att socialisera kattungar tidigt, mellan de är 2-7 veckor, sen är det "försent".

Hur gör ni? Vad jag har erfarit eller sett är att det är väldigt olika, vissa vill inte störa mamman osv osv. Självklart beror det ju till stor del på mamma katt, men rent generellt, hur gör ni?

 

 

 

 

Anmäl
2011-10-24 11:18 #1 av: Eine

Jag stör,pysslar och bäddar,lägger till dem till tuttarna,klappar både mor och barn från allra första början.Pussar och ser över sedan varje dag vid bäddning och ev vägning och förstås 117 ggr *bara för att*.Hagen sedan finns mitt i verksamheten så de vänjs vid både barnbarn ,musik,dammsugare och hantering.När de är pålitligt rumrena ligger de i en hög i knät eller på soffan,och får ju härja nästan fritt.Jag har vänner och familj på besök och alla får prata och pilla med de små.Mammorna tolererar allt,de är  vana(och jag tycker de ska acceptera att jag hanterar ungarna,annars skulle jag inte avla på dem),och ungarna reagerar ju på hur hon beter sig också .

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2011-10-24 13:37 #2 av: MyTwiggs

Jag håller med dig, Eine i allt du säger! Jag tycker att mammorna ska hålla för att man pysslar med ungarna, och det är mycket riktigt att det har betydelse att man socialiserar kattungarna tidigt. Jag tror dock att den som har störst inflytande på kattungarnas syn på människor är deras mor, vilket ytterligare förstärker att jag aldrig skulle avla på en hona som har minsta skepsis gentemot människor.

Jag har träffat katter som levt i bur från kattungetiden och fram till vuxen ålder (ej katter från sverige) och vissa av dem har varit skygga, andra har varit översociala (ingen har varit stabil). Det är intressant. Antingen beror det på gener, eller så beror det på hur deras mödrar bemött människor, beskyddat från människor eller visat upp för människor.

En kattmamma ska naturligtvis vara lagom "på sin vakt" och en kattmamma som inte har någon beskyddarinstinkt är inte en bra mor heller, men jag tror att man ska titta mycket på vad för katter man avlar på. Det har störst betydelse för hur kattungarna blir som vuxna. Att hålla kattmammor i bur eller att "skydda" kattungarna från stimulans och intryck utifrån tror jag inte på i något avseende och naturligtvis förkastar jag all form av burhållning.

Anmäl
2011-10-24 13:51 #3 av: Rosenwyns

#2... hualigen för att ha sina kissar i burar....Förvånad

Håller med er båda.... jag har ju iof bara haft 2 kullar men jag har bolådan bredvid min säng de första veckorna, å tar då upp bebisarna å gossar å väger å "umgås" med dem varje dag... när de sen e ca 3 veckor så får de vara i mitt stora kök... å där händer de grejor mest hela tiden... enbart köket i några veckor pga tryggheten för dem med begränsat utrymme å även för att de ska lära sig att gå på lådan... allteftersom tiden går utökar jag deras utrymme till kök, hall å badrum... (ökar på med ett rum i taget) å sen hela lägenheten... de tom sitter på dammsugaren när man tar fram den...Glad

Anmäl
2011-10-24 14:50 #4 av: AlexH

håller med ovan alla.. jag hanterar från dag ett. eftersom jag väger kattungarna och ibland får man ju stödmata... från de är stora nog att springa runt själva så får de vara ute med oss när vi är hemma och i eget rum med mamman då vi måste gå ut hemmifrån.. tar gärna emot besök men då efter ungarna fyllt 5 veckor.. (familjen och mina närmsta vänner besöker tidigare)

Anmäl
2011-10-24 16:21 #5 av: [Wiveka]

håller med i allt ovanstående...

Efter en vecka brukar kattungarna lämna mamman och komma krypande mot ljudet när någon kommer nära bolådanSkrattande så de gillar verkligen att gosaKyss

Jag tar inte emot besökare utifrån tidigare än vid 6 veckors ålder.

Anmäl
2011-10-24 19:53 #6 av: Salmissra

Goda tankar och ni skriver väll så som jag resonerar också..

 

Anmäl
2011-10-24 22:18 #7 av: Xenomorphs

Samma här - vi stökar på som vanligt med dammsugning, kastrullslammer, diskmaskin etc. Jag brukar inspektera kattungarnas tassar mycket och klipper deras klor så tidigt det går för att nästa ägare inte skall uppleva att det är ett problem. Kikar på där bak, i munnen och i ögonen. Allt för att det inte skall bli ett trauma framöver vid veterinärbesöken. Vi har turen att ha flera katter så de får tidigt lära känna de andra katterna och de lär sig snabbt vem man kan leka med och vem man knappt får titta på. Vi bor i ett hyreshus så här är det nästan aldrig tyst. Vi har en skolgård på utsidan så det stojjigt även under tiden vi är på jobbet.

Anmäl
2011-10-25 08:11 #8 av: kvasikatten

Kan bara hålla med ! De ska hanteras från start - vara med om hemmets besvärligheter (dammsugning etc) och få gosa gosa gosa.....
Strunt att man inte ska hålla på med dem före en viss ålder.... en frisk och sund mamma och ett braoch friskt katteri ska bestå av människokära katter - inga skyggisar !

Kvasikarin

Anmäl
2011-10-25 09:08 #9 av: Mona22

Håller med alla övriga. Vi håller på med dem från början men hygienen är jag stenhård på, särskilt besökare första tiden.

Självklart får de veta vad en damsugare är och andra "läskiga" ljudSkrattande

Jag vill inte ha såna som gömmer sig hos sina nya ägare och hittills har det gått jättebra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.