Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt Cornish Rexprat Att tänka på innan katten kommer! Avel, genetik och uppfödning Färger och färggenetik Färgalbumet Cornish Rex och andra djur Kattungar till salu Avelshane finnes/sökes Fodervärd finnes/sökes Omplacering Planerade kullar Hälsovård,skötsel,omvårdnad Sjukdomar och andra bekymmer Titelkattsalbumet God morgon, goddag, godkväll, godnatt! Dagens citat, dikt eller visdomsord! Dagens ros Ett gott skratt förlänger livet För ev allergiker Kattmat, sand och tillbehör, böcker Katter i nöd Min kattklubb Om sajten och iFokus Tävlingar Till minne Pyssel och upptåg Samåkning och transport Utställningar Utställningsresultat Video-snuttar Övrigt
Hälsovård,skötsel,omvårdnad

Småsår

2011-02-14 15:13 #0 av: JosefinN

Jag har sett att min crx har lite småsår runt halsen där han även har väldigt lite päls så jag gissar att han har kliat upp såren. På ena frambenet ser det även ut som att han slickat bort päls på en fläck som är ca 2x1cm.
Han har även "legat bort" pälsen på bakhasorna, hans favoritställe att ligga på är hårt men det verkar inte bli bättre trots att jag lagt dit en mjuk filt.

Finns det nånting att göra åt detta? Han nyligen besiktad u.a.

Anmäl
2011-02-14 15:23 #1 av: AmazingNature

Hej!

När det gäller bakhasorna är det slitage typ och det är inget att göra då det beror på underlagen.

När det gäller kliande och de små såren är det viktigt att försöka ta reda på vad som kan orsaka detta. Det finns flera möjligheter: torrhud, allergi/överkänslighet mot ett ämne i maten eller annat (tvättmedel, sköjlmedel osv), stressbeteende, manibeteende, kvalster och annat små kryp osv.

Anmäl
2011-02-14 15:31 #2 av: JosefinN

Tack!

Eftersom han gått igenom besiktning hos vet u.a så tycker jag att det inte borde bero på ohyra eller liknande. Hur tar man reda på om det beror på foderallergi?

Han har som sagt dåligt med päls runt halsen, är vissa crx bara såna eller kan man göra nånting åt det, ge tillskott av något i maten exempelvis?

Anmäl
2011-02-14 15:45 #3 av: Eine

Hör med uppfödaren.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2011-02-14 15:52 #4 av: JosefinN

#3 Jag köpte honom inte direkt från uppfödaren.

Och tänkte att det borde finnas mer kunskap och erfarenhet av alla er som är samlade här.

Anmäl
2011-02-14 16:05 #5 av: AmazingNature

En veterinärbesiktning är verkligen en ytlig undersökning. Kvalster t.ex. kan inte upptäckas bara med ögat.

 

Ja vissa CRX är tunnpälsad på nacken tex. Men såriga kala fläckar tyder att något inte stämmer helt.

Anmäl
2011-02-14 16:07 #6 av: AmazingNature

Hur gammal är din CRX och när flyttade han till dig? Hur länge har du märkt dessa småsår?

Anmäl
2011-02-14 16:22 #7 av: JosefinN

Han är 4 år och har bott hos mig i 6 veckor och han hade småsåren redan när vi hämtade honom och fråga inte varför jag inte frågade dom där och då, för jag vet inte. Mycket dumt. Tänkte väl mest att eftersom besiktningen var okej så var det ingen fara.
Har mest tänkt att det bara råkar bli småsår när han kliar sig där eftersom han inte har någon "skyddande" päls just där såren är. Och det är inte många sår heller. 1-3 småsår på hela området runt halsen.

Anmäl
2011-02-14 16:33 #8 av: AmazingNature

Nej jag skulle inte ha frågat varför du inte hade frågat  när du hämtade honom ;-). man tänker inte alltid så när man hämtar en katt... man tänker bara hur glad man är att få sin nya kompis hem... och man lär sig med tiden :-)

ja när det inte finns någon päls och de kliar sig direkt på huden kan det lätt bli rivmärken och dyligt. men de ska inte klia sig så mycket att det blir sår på sår på sår om du förstår vad jag menar.  En katt kan klia sig också när pälsen växer men eftersom din inte har bara det på halsen utan också på tassen tvivlar jag att det handla om detta här.

Kan du inte råga fd ägare om de har byt foder osv

 

Anmäl
2011-02-14 17:10 #9 av: [Lec72]

Han har inte haft halsband då? Så att det kan vara någon form utav nickelallergi?

 

Anmäl
2011-02-14 17:11 #10 av: JosefinN

Hehe ja visst är det så.

 

Jo, jag ska ta kontakt med dom så får vi se vad dom säger. I infon jag fick lät det dock som han gått på samma foder länge.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.