Annons:
Etikettveckans-bild
Läst 4597 ggr
Eine
2012-12-09 19:17

En uppfödares bitvisa funderingar

Vi lever i hetluften vi uppfödare,eller hur? Och det är på gott och på ont. Vore det inte gott skulle ingen hålla på med avel. För mig är det goda att planera kullar,spara ,och para vidare, och få vara med när de ljuvligaste kattungar föds i mitt hem.

Utvärdera är en del av nöjet.

Det är nästan alltid roligt med avel även om bakslag kommer då och då. Någon unge dör,någon måste avlivas pga en defekt,några får dåliga magar när fast föda introduceras och ibland slår virus av olika slag till, med många bekymmer som trist följeslagare. Var det otur,eller dålig kombination ?

HCM och FIP,juvertumörer och pyometra  tänker jag inte ta upp här,men det är ack så trist om det drabbar och kan ta musten ur vem som helst. Det kostar pengar och krafter.

Ska man ta två kullar samtidigt? Eller inte?

En stor fördel är mammakollektiv  om två kullar föds samtidigt . Det är rätt fantastiskt att se hur mammorna beter sig innan de beslutat sig för att flytta ihop. Båda reagerar ju starkt när ungar piper av någon anledning och vill genast kolla vad som står på. Och det oavsett vems kull det är. Plötsligt börjar någon bära,oftast Alfahonan! Sina egna och andras småknyten tills de är nöjda. Alla kan uppenbarligen inte räkna,så de kan ta en egen unge och bära den till den andra mammans bolåda och planterar sig själv mitt i högen. Ligger där och spinner och är så nöjd med sitt tilltag. Där brukar jag snabbt lägga mig i,och lyfter över alla ungar till samma låda. Fungerar så bra,finns inget bättre! Någon nackdel ser jag inte i det systemet.

Tror inte att jag ska fördjupa mig i baksidan av att vara uppfödare,det gör mig så trött,så det lämnar jag därhän. Jag överlåter det till någon annan som känner sig hågad,eller så tar jag det vid ett senare tillfälle.

Just nu har jag en kull som är femte generationen Djäknens och jag är så nöjd med de små så här långt.

Bilden är på en tidigare avelshona som tog till sig alla ungar oavsett ras,ålder och släktskap.Djäknens Oslipad Jade en ögonsten!

Mvh/Eine,Djäknens.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Annons:
Leffe
2012-12-09 19:36
#1

Jag fick inte vara med om att två mammor sammarbetade med kullarna. Mina två honor  som hade kull samtidigt avskydde varandra. Däremot ville gärna annan hona, hane och kastrerade honor vara med

Dragonrebell
2012-12-09 21:08
#2

Måste bara få säga att du har valt en helt underbar bildSkrattande! Otroligt härligt att se.

Eine
2012-12-09 21:12
#3

#2 det var ett litet krux att få alla att ligga stilla! Flört Skrattande Jo,hon var superskön..Kyss

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Bettan
2012-12-10 07:34
#4

Vilken härlig bild.

Ha en bra dag

Sport iFokus

MyTwiggs
2012-12-10 08:54
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Visst är det fantastiskt med mammor som hjälps åt i fred! Jag har min egen ögonsten här hemma, kastrat sedan ett par år tillbaka, men den tappraste mamman i alla väder. Hon reagerar direkt när det kommer nya ungar, först blir hon besvärad, för att hon inte förstår hur hon plötsligt kunde bli mamma igen, fast hon inte varit dräktig, men sen inser hon att naturen är nyckfull, stuvar ner sig i vilken kull som helst och är alltid välkommen. Hon fyller fortfarande på juvren när det kommer bebisar. Fina Kisi <3

Twiggie Dessjack, My Twigg´s Cornish rex & Design
www.mytwiggs.com

MyTwiggs
2012-12-10 08:56
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

På de här bilderna ligger hon och gonar sig och matar Attis Rosa-kull som då var 12 veckor gamla. Atti själv tyckte att de var stora nog att äta kattmat Flört

Twiggie Dessjack, My Twigg´s Cornish rex & Design
www.mytwiggs.com

Annons:
Eine
2012-12-10 12:18
#7

#5-6 Ja man blir glad inuti..Våra fina honorKyss

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Leffe
2012-12-10 13:29
Gittan
2012-12-10 15:32
#9

Helt fantastiska bilder i den här tråden.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


nakenkatt
2012-12-10 22:50
#10

UNDERBART!!!!!

Upp till toppen
Annons: