Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt Cornish Rexprat Att tänka på innan katten kommer! Avel, genetik och uppfödning Färger och färggenetik Färgalbumet Cornish Rex och andra djur Kattungar till salu Avelshane finnes/sökes Fodervärd finnes/sökes Omplacering Planerade kullar Hälsovård,skötsel,omvårdnad Sjukdomar och andra bekymmer Titelkattsalbumet God morgon, goddag, godkväll, godnatt! Dagens citat, dikt eller visdomsord! Dagens ros Ett gott skratt förlänger livet För ev allergiker Kattmat, sand och tillbehör, böcker Katter i nöd Min kattklubb Om sajten och iFokus Tävlingar Till minne Pyssel och upptåg Samåkning och transport Utställningar Utställningsresultat Video-snuttar Övrigt
Veckans bild

När katten blir sjuk (v.35)

2012-08-27 10:19 #0 av: noir

Det var för ganska exakt ett år sedan som jag börja märka att något inte alls var som det skulle med min Cornish Zaffie. Hon hade "försökt hosta upp hårbollar" en tid och nu låg hon bara och sov i elementsängen.

Det var Oktober 2011 och jag de bokat kastrering till båda mina Cornishar då jag märkte att Zaffies "hosta upp hårbollar" ökat markant. Hon var inte alls min gamla Zaffie som lekte som en tarzan och ville mysa i knät. Hon verkade trött och orolig, det var något i blicken. Ringde en veterinär som inte alls trodde det var någon fara och att vi kunde kolla upp det innan kastreringen.

Dagarna innan den planerade kastreringen upptäcker jag att Zaffie blöder ur sin snippa. Katter ska inte alls har blödningar och jag blir livrädd och ringer genast till veterinären och blir kopplad till en kattspecialist på strömsholm. Berättar att jag inte alls vet vad som är fel men min katt mår inte bra. Hon spyr och blöder ur rumpan.
Dagarna innan veterinärbesöket var bland det värsta i mitt liv. Jag visste inte alls vad jag hade att vänta mig. Jag börja filma Zaffies spy-attack och knäppte kort på hennes spyor samt blödande rumpa.  Något som sedan visade sig vara en nyckel till mysteriet.

Väl på strömsholm undersöks Zaffie noga av veterinären som är inte på att det är något med magen och antagligen hennes livmoder. Berättar att hon har visat symtom på att kräkas av Hills och royal cannin maten som vi fick med henne. Då jag i all förvirring kommer på mina bilder och filmer i mobilen. Visar veterinären som direkt ser vad som är på gång. Zaffies spyor är inte bara problem med magen, hon kan inte andas!
Jag har själv astma och kände mig så dum, hur kan jag inte känna igen att min katt inte kan andas? En hel sommar gick Zaffie utan att kunna andas ordentligt. Ångesten som vällde över mig går inte att beskriva. Hon ville ta prover för att bekräfta vad hon misstänkte så fem timmar fick vi sitta på strömsholm medan Zaffie fick ge blodprover, ta blodtryck, ultraljud och röntgen av lungor.
Diagnosen blev hosta från nedre luftvägarna (Astma), förändringar i tarmsystemet som kunde bero på foderallergi, livmoderinflammation, för höjda värden från sköldkörteln och mjälten såg inte bra ut. Fick med mig kortison inhalator och mediciner, samt ett operationsdatum för kastering samt undersökning av tarmarna.

Jag trodde inte att Zaffie skulle överleva allt detta samtidigt, men jag kan berätta för er att kort efter operationen och ca två månader av medicinering kunde vi plocka bort alla mediciner utom kortison inhalatorn. Zaffie börjar skutta runt och leka som vanligt och mer och mer fick vi lära känna en mer aktiv Zaffie. Idag sitter Zaffie med här vid skrivbordet när jag skriver och stjäl pussar. Vi ska snart på 1 års kontroll av hennes Astma. Men jag vet att det blivit bättre. Hennes hostattacker har minskat, kan inte ens komma ihåg sist jag hörde henne hosta. Att inhalera kortison är inte heller något problem för Zaffie, hon vet att hon ALLTID får Mjau mjukmat efter inhalationen.

Anmäl
2012-08-27 10:26 #1 av: LiloN

Vilken lycka! Skönt att hon mår bättre! =)
Jag har sett dina tips förut (på din blogg?) om att fota/filma katten vid sjukdom och det är verkligen smart.

Anmäl
2012-08-27 10:28 #2 av: noir

Ja jag brukar tjata om det lite här och var. Det hjälpte mig och Zaffie. Jag slapp lägga pengar på prover som inte var någon hjälp och Zaffie slapp ta proverna som antagligen inte hade varit så roligt för henne.

Anmäl
2012-08-27 11:17 #3 av: lockar

Va skönt att hon mår bra. Hon har tur som fick dig som matte. Känns bra för mig.

Anmäl
2012-08-27 11:24 #4 av: Leffe

Skönt att det gick så bra

Anmäl
2012-08-27 11:31 #5 av: MrsCecilia

Man är så maktlös när djuren är sjuka. Ångesten, rädslan är är verkligen hemskt.. De är ju så hjälplösa.

Bra att det slutade lyckligt och att det går bra med inhalatorn och medicinen!

<3

 

__________________________________
Medarbetare på Cornish Rex ifokus

Anmäl
2012-08-27 12:21 #6 av: nakenkatt

vilken duktig kisse!!!! och vilken superduktig matte du är.

Anmäl
2012-08-27 12:48 #7 av: jeenova

Vilken skön känsla att allt gick bra till slut och kissen mår bättre!

Anmäl
2012-08-27 13:10 #8 av: noir

Tack alla!

Lockar: Roligt att vi hitta varandra här på ifokus! :D

nakenkatt: Ja ibörjan var det krångligt, gick inte alls att få i henne nått kortison. börja överväga tabletter som veterinären sa var ett alternativ om inhalation inte funka. Pröva att mata henne i munstycket för att bli van att stoppa i nosen, inget funka!
Så en dag så puffa jag kortison i behållaren och satte försiktigt en hand på hennes huvud och förde inhalatorn närmare och hon tog några andetag och sen fick hon mjukmat direkt.
Så höll vi på så tills hon inte tyckte de kändes obehagligt längre. Idag kan man  göra som man ska dvs sätta inhalatorn framför katten så hon andas i den och sen puffa kortisonet. Det är helt otroligt då inhalatorn pyser till när man puffar fram kortison. Hon är duktig min böna!

Anmäl
2012-08-27 13:18 #9 av: nakenkatt

ja herregud det är ju rörande att läsa.

Anmäl
2012-08-27 17:28 #10 av: Dragonrebell

Noir: Jaha, då är vi fler här på ifokus med Astmakatter och inhalation. Har känt mig lite  ensam med detta sedan Tjorven fick sin diagnos 2010. Tjorven hostar dock fortfarande men oftast när han sträcker på sig efter att ha sovit.

 

Anmäl
2012-08-27 17:32 #11 av: Dragonrebell

Kan även tillägga att de veterinärer som jag har pratat med förespråkar inhalation framför tabletter, då de flesta katter faktiskt accepterar inhalatorn. Tjorven gick inte att få i tabletter mer än ca 2 ggr...dvs innan vi visste vad som var felet. Vi fick kämpa en hel del med tabletterna. Men med inhalatorn gick det på en gång. Han vet att han får "godis" efteråtGlad.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.