Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt Cornish Rexprat Att tänka på innan katten kommer! Avel, genetik och uppfödning Färger och färggenetik Färgalbumet Cornish Rex och andra djur Kattungar till salu Avelshane finnes/sökes Fodervärd finnes/sökes Omplacering Planerade kullar Hälsovård,skötsel,omvårdnad Sjukdomar och andra bekymmer Titelkattsalbumet God morgon, goddag, godkväll, godnatt! Dagens citat, dikt eller visdomsord! Dagens ros Ett gott skratt förlänger livet För ev allergiker Kattmat, sand och tillbehör, böcker Katter i nöd Min kattklubb Om sajten och iFokus Tävlingar Till minne Pyssel och upptåg Samåkning och transport Utställningar Utställningsresultat Video-snuttar Övrigt
Avel, genetik och uppfödning

Cornish Rexavelns utbredning

2006-09-19 23:55 #0 av: Leffe

När Life Magazine publicerade en kort artikel och foton av Kallibunker och en av hans kattungar 1956, blev kattälskare runt om i världen uppmärksammade på denna komplett nya ras.

 Följande år importerade Franches Blancheri från Kalifornien två Rexkatter från Nina Ennismore (Kallibunkers uppfödare): en röd tabby son - Pendennis Castle - och ett blå barnbarn - - Lamorna Cove (som hade blivit parad med sin far, "Poldhu", innan hon sändes från England).

Fastän han var frisk och sund blev han aldrig använd som avelshane, men Lamorna Coves första amerikanska kull innehöll 4 kattungar, två av dem blev grunden till i stort sett varje Cornish Rexlinje i USA.

Den blå-och vita hanen "Marmaduke" köptes av Helen och Walter Weiss och blev far till hela Daz-Zlinglinjen. Den blå-och vita honan, Diamond Lil of Fan-T-Cee köptes av Peggy Galvin och parades med en blåmaskad Siames.

Den maskade genen etablerades tidigt i förgskalan men blev inte accepterad i tävlan förrän 27 år senare!

Medan Rexen fortplantade sig i USA så var det en helt annan historia i England. Nina Ennismores pengar för avelsprogrammet började ta slut och Rexprogrammet sänkte henne finansiellt. 1956 gjorde hon sig av med ett antal katter, där i bland Kallibunker (därför att han konstant slogs med en annan hane) och hans mamma Serena.

Antalet avelshanar i hela England var reducerat till två - Poldhu (en fertil blå-crème) och Sham Pain Charlie. På grund av Poldhus ovanliga färg (för en fertil hane), tog en veterinär ett vävnadsprov för vetenskaplig undersökning och katten blev då kastrerad av misstag.

Ironiskt nog försvann inte bara Poldhus virilitet, det gjorde också vävnadsprovet! Det lämnade bara en enda avelshane kvar i England att bevara rasen.

Således, när Helen Weiss (Daz-Zling) kontaktade Nina Ennismore för avelsbas, så fanns det inget att få. De amerikanska rexarna hade blivit utparade med Siameser, Amerikanska korthår, Burmeser, och Havanna Browns.

Fastän detta bevisade sig vara ett kortvarigt hejdande av utvecklingen i typ så gav den en bred genetisk bas att bygga en ras på.

1960 upptäckte Beryl Cox i Devonshire i England en hankattunge med lockig päls och ett älvliknande ansikte bland hemlösa katter i ett fält nära hennes hem. Hon adopterade katten som sällskapskatt och döpte honom till "Kirlee" och brittiska kattvänner trodde att en annan utparning hade blivit funnen för att förnya rasen.

Men när Kirlee parades med lockiga avkomlingar från Kallibunker så fick alla kattungar helt normala raka pälsar. Kirlee erkändes som en annorlunda rexmutation bärande den s.k. Gen II och Kallibunker och hans avkommor fick senare Gen I.

Efter att många av dessa normalt pälsade kattungar kom med i Gen I :s avelsprogram så höll rexuppfödarna med om att inte upprepa en Gen I - Gen II-parning. Kirlee fortsatte med en distingerad karriär som grund för Devon Rexrasen.

Under tiden i USA hade en odd-eyed calico med en lockig päls dykt upp vid ett av Kaliforniens katthem. Hon hamnade hos Bob och Dell Smith (Rodell Cattery), som snabbt döpte henne till Mystery Lady of Rodell.

Mystery Lady parades med Fan -T-Cee Blue Boy, en rexhybrid, son till Diamond Lil of Fan-T-Cee. När parningen resulterade i en kull med rakpälsade kattungar antog man att Mystery Lady inte var en Gene I mutation.

Faktum var, att kullen utmanade alla odds. Följande parningar med kattungarna och med Mystery Lady bevisade att hon och kattungarna bar på Gen I och hon blev grunden till Rodell-linjen som ligger bakom många av dagens Cornish Rex.

1962 började CFA registrering av rexkatter och, passande nog så blev den första registrerade Marmaduke of Daz-Zling. De upphöjdes till championstatus två år senare och både Gen I (Cornish) och Gen II (Devon) tävlade i samma klass, man använde en standard som var till fördel för Gen I.

1984 så delade man äntligen upp Gen I och Gen II i olika raser och döpte om dem till Cornish Rex respektive Devon Rex.

Den första Rex Grand Champion blev GC Fan-T-Cee Fangio of Rodell, en blå hane. Men den som fick titeln National Best of the Breed detta år blev GC Daz-Zling Great White Father, en gyllenögd vit hane, en annan nyckelfigur i den amerikanska cornish rexstamtavlan.

Den första nationella rexsegern kom1970-71 års utställningssäsong när en kopparögd vit hona, GC KatzenReich´s Bianka, blev CFA´s 4:e Bästa Katt.

Ingen annan rex har överträffat den placeringen.

Av: LeffeD

Datum för publicering

  • 2006-09-19
Anmäl
2006-09-20 11:58 #1 av: Niklas

Intressant läsning. Vet du när och hur de kom till Sverige?

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-09-21 20:50 #2 av: Leffe

1968 kom den första Cornish Rexen till Sverige. Den kom från Danmark

Anmäl
2006-09-23 23:34 #3 av: Niklas

Tack!

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.