Annons:
Etikettavel-genetik-och-uppfödning
Läst 8545 ggr
Leffe
9/22/06, 12:38 AM

Vad ska kattungarna egentligen äta?

När kattungarna blir 4-5 veckor är det dags att börja ge dem lite fastare föda än mammas goda mjölk. Men vad ska man ge dem? Jag har provat olika menyer och fått lite olika gensvar.

Någon gång börjar ungarna direkt på sand och torrfoder, om jag inte ser upp. Risken för förstoppning och i värsta fall uttorkning finns om ungarna inte får vätska i tillräckligt stor mängd. En liten varning alltså.

Många kullar har fått ersättning från pipett som första smakportion, för att sedan gå över till majsvälling (för baby) där en del av vattnet ersätts med grädde och äggula.

Vägrar ungarna detta kokar jag istället kyckling och serverar det ljummet ev tillsammans med lite grädde för att "klistra" ihop det. Om man kan köpa köttfärs av god kvalité ger jag den rå eller kokt. Fet, kokt fisk kan också gå bra. Naturligtvis får de inte allt på en gång men som regel är att de behöver ett proteinmål om dagen ända fram till 10-12 veckors ålder. Kyckling eller fin köttfärs är prisvärda alternativ till biff som de annars lika gärna smaskar i sig. Om de också får i sig lite förstärkt välling morgon och kväll får de både vätska och fett. Eftersom ungarna helt naturligt äter samma föda som mamman får mina honor kattungemat under hela tiden de har kullen hemma.

Anledningen till detta är att småkissarna behöver fyra gånger så mycket protein som de vuxna katterna för att få bra storlek och en chans att utvecklas ordentligt. Vad jag kan förstå kan katter också smälta upp till 40 % fett i maten. Det ska vara animaliskt fett dessutom, inte vegetabiliskt. Vuxenmaten är inte tillräckligt näringsrik för växande kattungar.

Ja, jag vet att rexar inte får vara för kraftiga men här handlar det om kattungar och deras behov. Ingen bantar väl små ungar?

Skriv och berätta om ni har andra idéer när det gäller kattungarna och deras mat.

Artikeln är skriven av Eine Palm

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2006-09-21
Annons:
Faxlin
9/26/06, 1:03 PM
#1

Nej, ingen bantar små barn, och ska heller inte göra det. De hinner få sin slanka figur när de blir äldre tycker jag. Kattungar ska få äta så det blir rätt för deras framtid.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

MonicaLagerquist
9/28/06, 6:27 PM
#2

Jag ger mina kattungar fast föda från ca tre veckor.Börjar med rå finskuren kycklingfile.Sen går jag över till kött med ben.hjärta skuret i bitar rått ägg och om dom är lite små så får dom även smör mosat i maten.Sista veckorna innan dom flyttar försöker jag att lära dom äte torrfoder och burkmat eftersom att man om man inte har intresse och kunskap ska BARFA sina katter.Mina vuxna katter äter alltid BARF.

Stolt ägare till fem La permer

Eine
9/29/06, 11:56 PM
#3

Jag har funderat på BARF men det luktar så himla illa….

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

MonicaLagerquist
9/30/06, 1:07 AM
#4

Eine

Men om du undviket att köpa dom där äckligt sörjiga korvarna och istället ger kött ben och slamsor så luktar det ju inte illa.Mina katter äter det och inte luktar det mer än vår mat,Fast är man veg själv så kan ju kött i sig vara svårt att hantera.

Stolt ägare till fem La permer

jattestenen
9/30/06, 1:16 PM
#5

Vi ger alla våra katter, stora som små, BARF, hemmatillverkad.

Luktar inte så farligt, samt så vet vi var vi ger dem. Skrattande

// Pia

AnneAlva
9/30/06, 6:24 PM
#6

Ett exempel på vad de små liven inte bör äta har jag i livs levande exemplar; lillgrabben Horus från vår första kull (S*Godreign's Horus) tyckte till vår stora förskräckelse att sanden i lådan var det bästa efter mammas mjölk.

Nästa gång blir det pellets!

---------------------------------------------------

Att leva utan katt är inte att leva.

S*Godreign's Cornish Rex

Annons:
Eine
9/30/06, 8:07 PM
#7

Men Anne, ska du ta bort en *favoriträtt*?Det blev ju inget fel på Horus…..

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Upp till toppen
Annons: