Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt Cornish Rexprat Att tänka på innan katten kommer! Avel, genetik och uppfödning Färger och färggenetik Färgalbumet Cornish Rex och andra djur Kattungar till salu Avelshane finnes/sökes Fodervärd finnes/sökes Omplacering Planerade kullar Hälsovård,skötsel,omvårdnad Sjukdomar och andra bekymmer Titelkattsalbumet God morgon, goddag, godkväll, godnatt! Dagens citat, dikt eller visdomsord! Dagens ros Ett gott skratt förlänger livet För ev allergiker Kattmat, sand och tillbehör, böcker Katter i nöd Min kattklubb Om sajten och iFokus Tävlingar Till minne Pyssel och upptåg Samåkning och transport Utställningar Utställningsresultat Video-snuttar Övrigt
Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Avel, genetik och uppfödning

Frågor om färggenetik

2006-11-03 16:00 #0 av: Leffe

Här kommer Mikaela Karlsson att svara på dina frågor om färggenetik

Mika är aktiv i Föreningen Storstockholmskatten. Hon åker runt och håller föreläsningar i färggenetik. Hon kommer att gå in här då och då för att försöka svara på era frågor.

 

 

Kom med frågor som ni har angående färger och liknande på den här tråden.

OBS!! Ett tips är att prenumerera på kommentarer i denna artikel, då dubbelpubliceringen till forumet ännu inte är fixad.

 

Av: LeffeD

Datum för publicering

  • 2006-11-03
Anmäl
2006-11-06 13:17 #1 av: cornish

Eftersom ingen har frågat något ännu undrar jag för eget intresse bara-jag är ingen uppfödare eller utställare.

Danne som är 11 år är blåsilver agouti,(SÅÅ vacker färg..) hans uppfödare (S´Fairylands) sa att den färgen var otroligt ovanlig.Nu är det ju ett antal år sedan.Men är den fortfarande ovanlig??Jag har inte sett någon med hans fina färg...bara vanligt blåa mörka.

Buffy(uppfödaren hade ej stamnamn godkänt då)är enl.stamtavlan Blåspotted-vit (ha,ha..det blev inte mycket spotted där inte...liite prickar anas i det grå)Detta att stamtavlorna görs när katten är så liten-Är det inte ofta så att katterna ändrar färg?Vem avgör kattens färg som ska stå på stamtavlan??Ändras den ofta på utställningar?


Buffy är nämligen även lite creme!!Något som uppfödaren sa att "det går inte" när jag sa det i telefonen...Men när jag åkte dit med honom för att bevisa så såg hon det ju...Jo-han ÄR beige också..fick inget tydligt besked dock om hans färg.
Även om det beiga är lite, mest under hakan/kinder och en fin beige fläck på bröstet i det vita.
Jag är väldigt okunnig på detta men är det inte bara honor som kan bli trefärgade(om detta är fel...skääms jag)??Kanske blandar jag ihop det med något annat.
Är det så att Buffy inte ÄR blåspotted då i såfall utan någon annan färg åt bruna hållet(Men katten SER ta mig sjutton GRÅ ut..inte brun..han ser dock inte så grå=blå ut som Danne, han ser inte blå ut överhuvudtaget-dock grå..så det kanske finns någon "konstig" gråbrun färg??)
Jag menar då är han ju fortfarande 2 färgad men i olika nyanser...fin är hans färg hursomhelst..hmm nu när jag synar honom tycker jag att det gråa skiftar lite i brunt mot ljuset...Vad kan den heta då?Gråbrun-vit...Flört 

Rörigt eller??Skrattande

Svara gärna om du orkar.. 

Vänliga hälsningar Annnika

Anmäl
2006-12-12 13:08 #3 av: Mixi

Hej!

Ursäkta ett sent svar, har varit utan dator i över 2 månader (snacka om abstinensbesvär ;o) ).

Det är lite svårt att avgöra färger via en beskrivning, med en bild blir det alltid lättare.

Dannes färg är nog fortfarande ganska ovanlig, men ingen "sensation". Det är svårt att avgöra om en rex har silver eller inte eftersom de inte har full päls. Alltså bara underullen i stort sett.

Buffy är troligtvis helt korrekt registrerad som blåspotted. Ska försöka förklara kortfattat.

Då rexar inte har alla hårtyper ( ett par täckhårs- och flera underullstyper) utan bara ett par underullstyper, är det väldigt vanligt att deras agoutitecken (tabby, tigré och spotted) inte syns i vuxen ålder på kroppen. Tydligast syns de på huvud, ben och svans. En katt som är agouti har mönstret i grundfärgen (svart, blå, röd, creme osv.) och mellan mönstren är de mycket ljusare. På en svartagouti blir fälten beige till rostfärgade och på en blå blir de ljust beige till creme.

Lägger man dessutom till silver blir de ljusare partierna nästan vita (oftast ljust silveraktiga i kattens grundfärg). Silveranlaget gör även grundfärgen på de mörkare partierna ljusare, kallare, mer silvriga. Där har du skillnaden i Dannes och Buffys blåa nyanser. Danne är kall och Buffy är varm i färgen. Ingetdera är fel.

Jag tror att Buffys creme-fläckar beror just på agoutimönstret, de sitter på de klassiska ställena för ljusare markeringar. Men helt säker kan jag inte vara utan en bild på katten.

Den som avgör färgen på kattungar är uppfödaren. Oerfarna tar oftast hjälp av mer erfarna, om inte annat så bör de göra det... På de allra flesta raser är det lättast att avgöra färgen när kattungen är liten. Dessutom har vi inte bara våra ögon att lita på när det gäller färgbedömning utan också de genetiska anlagen.

Så till ex. Buffy. Om ingen av hans föräldrar är röd eller creme kan han omöjligen vara sköldpadda (svart-röd, blå-creme osv.). Du har också helt rätt i ditt antagande om att "tre-färgade" ( =sköldpadda med vitt) bara kan vara honor. Men undantag finns, och ibland stöter man på en hane som är sköldpadda.

Hoppas att detta har hjälpt dig en bit i dina funderingar. Annars är du välkommen att fråga igen. Ta då helst med lite bilder också.

Mvh

Mika

Anmäl
2006-12-12 14:33 #4 av: Eine

Hmm, det är inte alls svårt att se om en CRX är silver/smoke. Det går alldeles utmärkt(som en liten reaktion på svaret)

Rufism(röd/beige/bruna skiftningar) har mönstrade katter mer eller mindre av.Och det kan ge intryck av att katten är trefärgad.

mvh

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2006-12-12 15:44 #5 av: cornish

Tack Mika för låångt svar.
Jag håller ju ej på med utställning..
Hoppas flera ställer frågor till dig!

Mina två odjur kan du se många foton av på i mitt fotoalbum..Klicka på min avatar så kommer du dit..
Fotona är väl inte så tydliga -inga närbilder men kanske duger?

Detta var inte så jätteviktigt vill mest veta om Blåsilveragouti var vanligare nu samt om Buffys tre färger..

Danne har inga spår av creme-utan ser helt silverfärgad ut..nästan lysande på vissa ställen och skimrande.
Väldigt fin färg!

Tack igen,
AnnikaGlad

Anmäl
2006-12-13 08:38 #6 av: Mixi

Hej igen!

Nu har jag tittat igenom bilderna på dina snyggingar och är helt säker i mina kommentarer ovan;

Danne är blåsilveragouti och Buffy är blåagouti. Alltså cremefläckarna är helt normala enligt hans färg. Dessutom tycker jag att Danne verkar vara mycket snygg i färgen och tydligt silver.

Eine #4: Ska förtydliga mig lite om silver på rexar. Det jag menar är att just på grund av hårlaget och att man sällan färgavlar på rexar kan det vara svårt att avgöra omkatten är silver eller bara dålig i sin grundfärg. Men erfarna uppfödare har ju givetvis lättare att avgöra sådant (nu lämnar jag det genetiska utanför)  :o)

Mvh

Mika

Anmäl
2006-12-13 14:19 #7 av: cornish
#6 Tack igen Mika.
Kul at du också tyckte att Danne var fin i färgenGenerad Jag har aldrig sett någon så vacker som han!Men jag håller ju ej på med utställning-och nu är Dandelion 11 år..
S´Fairylands uppfödarna sa att han var väldigt speciell då -97 då jag övertog honom 2år gammal!Att jag knappast skulle komma att se en färg som hans..han lyser verkligen i silver-det framgår ej så bra på fotona här men du verkar ha sett det ändå!
Han är mitt älsklingshjärta-som räddade mitt hjärta då -97, när det var trasigt...

Anmäl
2006-12-27 21:46 #8 av: AgnetaA

Jag har en fundering angående färger, eller många frågor men jag ska begränsa mig till ett par. Har haft en kull kattungar med min hona som är chokladmaskad med en svart hane. Det blev 4 kattungar, 3 hanar och en hona, samtliga svarta. Jag förstår att den färgen är dominant men är det inte så att en hankattunge ärver alltid färgen från sin mamma?

Skulle väldigt gärna vilja ha maskade kattungar men man  kan ju inte para maskade katter med varandra så min fråga är, hur ska jag bära mig åt för att få det? Kolla om det finns i stamtavlan, men hur långt bort?

Anmäl
2006-12-28 10:49 #9 av: Eine

Brunmaskad räknas som *svart* om inte det finns anlag för colourpoint även hos pappan. (Och om det finns anlag så är det inte säkert att det kommer fram i en kull.)Så hannarna har fått mammas färg, även om det kan kännas förvirrande.Varför kan du inte para henne med en maskad hanne? Då får du enbart maskat, om du gärna vill ha det. Här på CRX i Focus, finns iaf en uppfödare som har specialiserat sig på maskat, så hör med henne om lämplig hanne.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2007-01-17 16:19 #10 av: Fritz

Vad heter den uppfödaren som specialiserar sig på maskade katter? Jag ska börja avla och får min chokladmaskade hona, otålig som man är så har jag börjat kolla på hanar redan. Vilka färger får man för färger om man parar en chokladmaskad (b 03 33) med en choklad färgad hanne?

Anmäl
2007-01-17 17:15 #11 av: Eine

Choklad och lila, om båda bär på anlag för dilution. Samma sak med colourpoint. Om hannen bär på anlaget, kan du även få pointar(maskade)

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2007-01-18 20:32 #12 av: Fritz

Om man skulle para med en svart hane, blir det bara svart eller kan det bli maskat då oxå? Hur är det med en hel vit hane och en chokladmaskad hona? En massa frågor blir det... 

Anmäl
2007-01-18 23:03 #13 av: Natali

Sticker in lite funderingar här...

 

En svart hane, men som bär på maskade färgen, alltså ev, har föräldrar som är maskade, bär på maskade, eller så kan det gå långt bak i stamtavlan också, det är svårt att veta. En sådan svart hane, kan ge maskat. Men en hona som bär på anlaget.

Att man inte ska para maskad med maskad, har jag också tidigare fått höra. Vad jag förstår är det för rädslan att anlagen från siamese, som maskfärgen kommer i från till fåra rexar, blir för stark. Och är man rädd att skelögdheten som siameserna kan har, kommer fram tydligare. Jag har dock hört av ett par som har parat maskat med maskat, och inte fått vinögda kattungar. Och i den kombinationen får du BARA maskade katter.

En vit hane, har alltid en hörsel fläck, som indikerar vilken fär han bär på, alltså som jag förstår det, vilken fär han egentligen är. Så det går man på när man ska kolla färger vid panring på vita katter. Han han en svart hörselfläck, så får du svarta, Men kan även få vita.

Du har en jätte bra färguppslag vid parning på

www.rexunited.se

Där får man ju då lägga till ev, maskanlag, och mösnter och vitfläck. man räknar ju bara på grundfärgerna.

Nu är jag bara nybörjare inom genetik och avel, så om någon vet att jag har fel, så hojta gärna!

Natta

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2007-01-18 23:06 #14 av: Natali

Rätt länk, skrev .se på den ovan, och jag verkar inte kunna redigera...

http://www.rexunited.com/breedings.htm

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2007-01-19 12:54 #15 av: Eine

Du kan para maskat med maskat! Finns inga hinder alls! Jag blir mörkrädd nästan när jag ser vad Fylgia hört, tänk så mycket myter det finns.

När du parar med en vit katt blir det helvitt i kullen plus de färgkombinationer som är möjliga med tanke på föräldrar och deras bakgrund. Alla vita föds inte med hörselfläckar.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2007-01-19 17:11 #16 av: Natali

Jaha, jag visste inte att det finns vita katter utan hörsel fläck. Det var intressant! Lämnar alltid vita katter, just vita katter. Eller är det ungefär lika som maskade genen? Har helvita katter, något samband med vitfläck? Hur dominant är det vita, på en vit katt, och en vitfläcks katt?

Personligen så tycker jag ju att maskad+maskad borde gå alldeles utmärkt o para i hop. Då de raser som är maskade, som tex. heliga birmor, bara paras maskad med maskad. Tror jag även har höra något om att man lättare kan få kroksvans om man parar den kombinationen, även där från siameserna.

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2007-01-20 02:16 #17 av: Eine

Hej Fylgia.

Vissa vita katter kan vara vitfläck under det helvita.Och  där det brukar finnas en färgfläck på huvudet på nyfödda vita, är det kanske just en vitfläck! Då är ju *fläcken* vit...

Jag kan inga siffror om ärftlighet på vitt resp vitfläck. Av egen erfarenhet : jag aldrig sett en kull där en förälder är helvit, som inte delvis bestått av vita ungar.En vitfläckskatt där båda föräldrarna bakom är vitfläckar låter för mig som en dominant form, medan om bara mamman är vitfläck , pappan helröd tex, kan det bli både och. det gäller att kolla stamtavlor, de kan ge mycket.

Vita katter lämnar vita katter, men inte enbart! De kan få andra färger och mönster i kullen beroende på vad de har bakom och vem de har parats med.Vitt har inget med vitfläck att göra.Man får ingen helvit om man parar två vitfläckar med varandra.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2007-01-20 10:57 #18 av: Mixi

Hej!

Precis som Eine skrev kan vita katter vara vitfläck genetiskt. Den helvita "färgen" är av en helt annan gen än vitfläcksanlaget. Helvita katter är oftast inte helvita utan har även färganlag. Man kan säga att de har en vit vinterkappa på sig som döljer deras färgade "kläder" under.

Helvitt (beteckning W) är ofullständigt dominant, dvs i en parning med en färgad katt kommer det alltid att bli några vita ungar, ca 50 procent.  Men om just dessa vita ungar föds i en kull kan man aldrig veta. Kullen kan bestå av enbart vita eller enbart färgade. Siffrorna är grundade på den totala möjligheten i kombination av alla honans nuvarande och framtida ägg och alla hanens spermier, nuvarande opch framtida.

Vitfläck (beteckning S) är också ett dominant anlag. Men det styrs också väldigt mycket av sk polygener. Polygener fungerar som förstärkare ju fler desto större/fler fläckar. Polygener finns även kopplade till andra färganlag - rufism, djup av färger, silver mm. Just på grund av polygenerna, som dessvärre inte går att hålla koll på, är det svårt att klura ut hur mycket vitt det blir i en kull. Det man kan räkna ut är endast om de blir med eller utan vitfläck.

Dock kan man aldrig få helvita katter genom att para två höggradigt vitfläckiga med varandra, precis som Eine skrev ovan. Som exempel kan vi ta Turkisk Van, de har ju färgfläckar endast på huvud och svans. Man får alltid lite varierande grad av färgfläckarna men aldrig helvitt.

Maskade katter har en tendens att få skelande ögon. Men detta kan man avla bort, inte helt men så gott som. Men att säga att det _alltid_ blir skelögda katter om man parar maskat med maskat är verkligen en myt! Vilken grundar sig i okunskap om genetiken. Likaså svansknickar. Svansknick finns på alla raser oavsett färg och hänger inte ihop med färganlagen alls.

Mvh

Mika

Anmäl
2007-01-20 19:19 #19 av: Fritz

Då tar vi nästa kluriga fråga.

Jag har köpt en honkatt med beteckningen b 03 33 (chokladmaskad bicolor), vilken färg på hanen ska jag välja för att få så blandat med färger som möjligt? Gärna med maskade inslag. Mamman är chokladmaskad och pappa är choklad bicolor. Skickar med en bild.

Anmäl
2007-01-21 11:46 #20 av: Mixi

Jaa, det var en lite klurig fråga, i den meningen att det inte finns ett kort enkelt svar på den.

Vad menar du med blandade färger? Menar du alla möjliga eller endast de teoretiskt möjliga som mamman har/bär på?

Choklad med choklad blir bara choklad. Om hanen är utan vitt blir det lite mer blandat med vitfläcksgraderna. Lägg till maskbärande hane och du får maskade ungar. Lägg till dillutionsbärnande hane så kan det bli lila om honan också bär på dillution.

Rödagouti hane bärande på maskat, choklad och dillution är nog det mest maxade exemplet på möjliga färgutfall.

Berätta lite mer hur du menar med blandade färger så kan jag ge ett mer exakt svar.

Mvh

Mika

Anmäl
2007-01-21 14:28 #21 av: Leffe

Tråden låst. Starta en ny tråd för varje fråga. Så får varje fråga en egen rubrik och det blir lättare att hitta än att behöva leta i en enda lång tråd

Anmäl