2006-11-26 10:50 #0 av: Leffe

Svenska Siamessällskapet, SES, bildades på Nobeldagen den 10 december 2002. Vi som startade denna förening kände att tiden var mogen att stå på egna ben och vårt mål är att värna en av de mest mytomspunna och kända av kattraserna, Siamesen. Självklart får andra raser också vara med.

Siamesen är en av de äldsta raserna och har delat med sig av sina fantastiska egenskaper till många andra raser, men vi känner att vi vill slå ett extra slag för originalet. Vi anser att det är fel att blanda in andra raser när man föder upp Siames. Hos oss har alla maskade katter endast en stamtavla som består av maskade katter och inga andra raser. Vi kräver att det skall vara så minst 8 generationer bakåt för att vi skall anse att det är en rasren Siames. Dessa regler gäller också för de Balineser som föds upp av våra uppfödare.

Vi menar att som uppfödare av Siames har vi ett ansvar mot det kulturarv vi förvaltar och vi ser enbart fördelar med inte blanda raser.

En del av våra uppfödare föder också upp Oriental och Javanes. Raser som är närbesläktade med Siamesen men dessa har gröna ögon och helfärgad kropp i olika färger. Javanesen har semilånghårig päls till skillnad från Orientalen som har kort tätliggande päls. Till sättet är även dessa raser mycket tillgivna, lekfulla och fantastiska familjemedlemmar med ett piggt och roligt temperament samt med den karakteristiska slanka kroppsbyggnaden och elegansen som alltid varit ett signum för Siamesen. Även här är vår önskan att man i så stor utsträckning som möjligt parar helfärgade katter med helfärgade för att uppnå bästa möjliga kroppsfärg samt ögonfärg. Pga mindre avelsbas kommer det att ta lite tid att uppnå stamtavlor för Oriental och Javanes med  endast färgade katter bakom, men tids nog kommer det att gå.

Då våra registreringsregler är strikta och vi har egen stambokföring tror vi att detta kommer att vara mycket gynnsamt för de katter som föds upp av våra medlemmar i det långa loppet.

Svenska Siamessällskapet är en fristående förening med allt organiserat hos oss. Vi tycker att det ger en bättre gemenskap och en större kontroll. Vår förhoppning är att vi skall växa lite på sikt i antalet medlemmar. Däremot har vi ingen intention att bli en stor klubb då det gärna gör att "familjekänslan" försvinner.

Eftersom vi fokuserar på de orientaliska raserna handlar det mest om det här hos oss. Dock har vi kunskaper och möjlighet att registrera andra raser också och de är varmt välkomna i vår gemenskap.

Svenska Siamessällskapet

Relaterade länkar

Av: LeffeD

Datum för publicering

  • 2006-11-26