Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt Cornish Rexprat Att tänka på innan katten kommer! Avel, genetik och uppfödning Färger och färggenetik Färgalbumet Cornish Rex och andra djur Kattungar till salu Avelshane finnes/sökes Fodervärd finnes/sökes Omplacering Planerade kullar Hälsovård,skötsel,omvårdnad Sjukdomar och andra bekymmer Titelkattsalbumet God morgon, goddag, godkväll, godnatt! Dagens citat, dikt eller visdomsord! Dagens ros Ett gott skratt förlänger livet För ev allergiker Kattmat, sand och tillbehör, böcker Katter i nöd Min kattklubb Om sajten och iFokus Tävlingar Till minne Pyssel och upptåg Samåkning och transport Utställningar Utställningsresultat Video-snuttar Övrigt
Hälsa och sjukdomar

När din Cornish Rex matvägrar

2007-04-21 21:20 #0 av: Lullan1

En matvägrande katt är ett ­allvarligt problem som snabbt kan bli livshotande. Katter har ett helt annat ämnesomsättningssystem. Efter bara ett par dagar utvecklar en katt som svälter en leversjukdom och får en dödlig leverförfettning. Därför är katters ­mat­vägran något som ska tas på största ­allvar.

 

Matvägran kan bero på många olika saker. Vanligast är troligtvis att den fått i sig något som gjort den illamående, och för att slippa må illa låter den bli att äta och tappar matlusten.

Parasiter, virus- eller bakterieinfektion kan behöva behandlas för att katten ska bli frisk och vilja äta igen.
Även efter enklare operationer som en kastrering är det ytterst viktigt att katten kommer igång och äter igen, även om det är pyttesmå mängder.

ALLA KATTER HAR SIN FAVORITMAT

ALLA KATTER HAR SIN FAVORITMAT

Även små miljöförändringar kan få katter att sluta äta. Saker som att man till exempel bytt matskålar, möblerat om eller att en ny katt flyttat in i området kan få vissa katter ur balans, med matvägran som följd.

Knep för att få katten att äta:
Matvägran är ett livshotande tillstånd för en katt.
Redan efter en ­eller ett par dagar kan katten utveckla dödlig leverförfettning.

Vissa katter matvägrar bara för att de inte tycker att maten du serverar är god, och tyvärr är det du som måste ge dig eftersom katten inte får matvägra.

Maten måste smaka bra och dofta gott för att stimulera kattens matlust. Prova att värma maten ­litegrann, då doftar den mer.

ENDEL KATTER NÖJER SIG MED TORRFODER
 EN DEL KATTER FÖREDRAR TORRFODER

Vissa katter vill kämpa lite för sin mat. Om du gömmer maten eller till exempel lägger ett papper eller en kvist över skålen tycker katten att det är mer sport och ­roligare att äta.

Låt kattungar tidigt prova på alla tänkbara smaker - då är risken mindre att den bli ­kräsen och bara vill äta en enda sak som vuxen.

Läs hela artikeln i Norrbottens-Kuriren

 /Lullan1

Relaterade länkar

Av: Lullan1

Datum för publicering

  • 2007-04-21
Anmäl
2007-04-22 00:21 #1 av: La_Joz

Ta-i-trä, vilken tur att jag inte har haft nån matvägrande katt. Än så länge i alla fall...

Anmäl
2007-04-22 01:34 #2 av: Anna77

min katt dog av matvägring tyvärr...

Anmäl
2007-04-22 02:21 #3 av: AlexH

Jag är glad att Sture äter all sorts torrfoder han testat hittills.. Han är inte förtjust i blötfoder dock så det har jag gett upp på...

Anmäl
2007-04-22 07:46 #4 av: Leffe

Har ett par som inte äter vad som helst

Anmäl
2007-04-22 09:43 #5 av: smurfan-13

När min katt tappade matlusten (hade en period då hon knappt åt nåt i omgångar) så strödde vi fickfoder över hennes mat. Detta fick alltid igång henne att äta lite :) Kanske funkar på andra med?

Anmäl
2007-04-22 12:30 #6 av: Lullan1

#5 Menar du fiskfoder?

Jag har ju mina små matvägrare här hemma, men jag har gett upp försöken med Orijen för närvarande och kör med det gamla vanliga igen. Alla är glada och nöjda... Men Orijenpåsen finns ju kvar, så det är inte helt omöjligt att jag gör ett nytt försök framöver.

Anmäl
2007-04-22 13:59 #7 av: Eine

Blanda lite vet jag....alltid går det åt någon liten torris av *fel*sort

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2007-04-22 14:04 #8 av: Lullan1

Jag blandade först, men det slutade med att ingen av katterna åt nåt. Inte ens när jag hällt ut blandningen och fyllt på matskålarna med ny "god" mat.

Jag fick helt sonika diska alla matskålar och sen fylla på ytterligare (som inte luktade Orijen) och nu äter de som vanligt igen! *skönt*

Anmäl
2007-04-22 14:19 #9 av: A-M.H

Men Lullan ha ha ha ha vilka som bortskämda "grodnosar" du har.Kyss

Anmäl
2007-04-22 14:38 #10 av: chikan

#8 hahahaha! Så där gjorde Fuffens också när jag hade köpt fel märke på "påsmat" (vi brukar ge honom ungefär en tesked med burkmat varannan eller var tredje dag - som lite godis. Så då köper vi sådant på påse eftersom det går åt så lite). Var tvungen att diska hela brickan och vattenskål och allt. Whiskas är tydligen inte valet om Fuffens får välja!

Anmäl
2007-04-22 15:57 #11 av: Lullan1

Är de inte för underbara så säg! Kyss

Anmäl