Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt Cornish Rexprat Att tänka på innan katten kommer! Avel, genetik och uppfödning Färger och färggenetik Färgalbumet Cornish Rex och andra djur Kattungar till salu Avelshane finnes/sökes Fodervärd finnes/sökes Omplacering Planerade kullar Hälsovård,skötsel,omvårdnad Sjukdomar och andra bekymmer Titelkattsalbumet God morgon, goddag, godkväll, godnatt! Dagens citat, dikt eller visdomsord! Dagens ros Ett gott skratt förlänger livet För ev allergiker Kattmat, sand och tillbehör, böcker Katter i nöd Min kattklubb Om sajten och iFokus Tävlingar Till minne Pyssel och upptåg Samåkning och transport Utställningar Utställningsresultat Video-snuttar Övrigt
Hälsa och sjukdomar

Katter och Aloe Vera

2008-10-01 16:43 #0 av: Yataz

Det är inte bara vi människor som påverkas i dagens samhälle. Vi begränsar ofta katternas frihet vilket kan skapa en obalans i dess tillvaro.

Idag är det vanligt att vi ger våra katter p-piller. Används de inte i avel så kastreras de ofta.
Katter är ju i allmänhet mycket fertila och genom kastrering blir de lugnare.
Men en kastrering medför ofta att kattens vikt ökar.
Även urinvägarna kan ställa till problem och de kan då få lättare att få njursten, ett allt vanligare problem. Allt fler katter får också problem med hormonrubbningar och diverse allergier. Dessutom har många katter ett känsligt tarmsystem.

Aloe Vera för invärtes bruk kan hjälpa katter på många sätt, bland annat med att rensa urinvägarna. Aloe Veran gör dessutom att urinen blir sur, vilket leder till att bakterietillväxten hämmas. Kroppen tillförs även energi och kan därför göra katten mer aktiv, vilket är positivt för kattens viktbalans.
Alla näringsämnen i Aloe Vera samverkar för att bygga upp immunförsvaret och ger katten bästa möjliga utgångspunkt för att undgå sjukdomar.


Hur ger man katten Aloe Vera Drinking Gel?
Katten är som vi vet ett mycket skeptiskt djur och det kan därför vara svårt att få den att själv dricka gelen. Här nedan kommer lite tips:

1. Håll upp käken med ett fast och bestämt grepp, precis som när du ger p-piller eller medicin.
Katten kan bli lite överraskad för en stund och därför måste det gå snabbt.
Ge katten en dos Aloe Vera med hjälp av en spruta. Du kan dela upp det genom att ge halva dosen i vardera mungipa.

2. Med vissa katter går det också bra att ge drycken med hjälp av en sked eller att man blandar ner det i maten.

3. Man kan också dra nytta av kattens renlighet genom att vid upprepade tillfällen smörja små doser Aloe Vera Drinking gel på kattens tass. Katten kommer med största sannolikhet att slicka i sig gelen när den tvättar sig.


Verkar Aloe Vera på samma sätt på katter som på människor?
I grund och botten verkar det på samma sätt.
En av skillnaderna är huden. pH-värdet på människans hud ligger på 5,5 medan katters hud har ett pH-värde runt 6,8-7. Aloe Vera i sig har ett pH-värde på ca 4,5 vilket alltså innebär att den har en mer surgörande verkan på katters hud.
När det handlar om svamp- och bakterieinfektioner har detta en positiv effekt eftersom de inte gynnas i sura miljöer. Det är därför det är mest effektivt att använda ren koncentrerad Aloe Vera på sår eller utslag.
Vad det gäller pälsskötseln i den normala, vardagliga, skötseln kan det vara bra att använda ett schampoo med jojoba. Detta kompenserar syran med oljan och huden skyddas och kommer i balans.

Vid rengöring av katters ögon, öron, nos och mun kan du med fördel använda Aloe Vera Emergency Spraya på en kompress och torka av katten på det aktuella området.
När det gäller utställningskatter måste man dock ta särskild hänsyn då sprayen kan ge missfärgning på ljusa pälsfärger.


Vanliga besvär som kan behandlas med Aloe Vera:
- Urinvägsproblem,
- Mag- och tarmproblem,
- Hud- och pälsproblem (eksem, mjäll, hårfällning),
- Tandköttsproblem,
- Sår (operationssår, skärsår, rivsår, fästingbett),
- Abscesser/Bölder.


Fördelar med Aloe Vera:
- Verkar förebyggande och vårdande,
- Kan användas både lokalt och på hela kroppen,
- Undertrycker inga funktioner,
- Är inte skadligt för miljön,
- Orsakar inte resistentproblem.


Biverkningar eller kontraindikationer:
- I stora mängder (> 10 gånger den rekommenderade dosen) kan Aloe Vera orsaka diarré och magont.
- Aloe Vera-dryck passerar över via modersmjölken och kan skapa diarré hos kattungarna.
Undvik därför att ge Aloe Vera under digivningstiden.
- Överkänsliga katter kan reagera på Aloe Vera i och med växtens bitterämnen.
Har du en överkänslig katt bör du därför först testa om de tål det. Ge exempelvis 1/4 av den rekommenderade dosen
i 2-3 dagar och öka dosen sedan successivt till normal dos.
För hudvård kan du smörja på ett litet område med tunn hud, exempelvis i ljumsken.
Vänta sedan 1-2 dagar för att se om katten uppvisar tecken på reaktion.
Det är mycket sällsynt att katter visar tecken på reaktion av Aloe Vera.


Några kom-ihåg!
- Aloe Vera ska inte ersätta livsnödvändiga mediciner. Rådfråga alltid veterinär!
- Aloe Vera ersätter inte traditionell parasitbehandling (inälvsmask/hudparasiter) men kan däremot hjälpa till att förebygga ett ytterliggare angrepp .
- Aloe Vera kan inte bota cancer, men kan med fördel ges som näringstillskott eller användas vid sårvård exempelvis när man opererat bort en cancersvulst.


Mina personliga erfarenheter av Aloe Vera till katt

Aloe Vera Drinking Gel - 90,1-92% Aloe Vera
Jag ger mina katter Aloe Vera Drinking Gel med honungssmak och de verkar gilla den söta smaken. Jag brukar servera det tillsammans med tonfisk och de äter med god aptit och får på detta sätt i sig de viktiga näringsämnena. De har varit mycket bättre i sina magar nu.

Aloe Vera Emergency Spray - 83% Aloe Vera
Vid rengöring av öron, ögon, nos och mun använder jag Aloe Vera Emergency Spray som föreslagits ovan. Denna spray är dock lite gulaktig till färgen så jag brukar inte använda det när jag ställer ut, i alla fall inte på de katter med ljus pälsfärg.

Aloe Vera Concentrate - 90% Aloe Vera
Vid rivsår, småsår och operationssår använder jag ibland Aloe Vera Concentrate kräm. Krämen innehåller hela 90% Aloe Vera och får såren att läka mycket snabbt.

Aloe Vera Cream with Propolis - 79% Aloe Vera
När jag haft katter med torra trampdynor så har jag med gott resultat använt mig av Aloe Vera krämen med Propolis. Tramdynorna blir mjuka och återfuktade.

Aloe Vera Quick Help Spray - 80% Aloe Vera
När det är sommar och katterna får komma ut på grönbete (under uppsikt) brukar jag spraya Aloe Vera Quick Help Spray över deras pälsar. Sprayen är speciellt framtagen för katt, hund och häst och innehåller niem-extrakt. Niem är oerhört effektivt när det gäller att hålla fästingar, loppor, löss och andra liknande parasiter borta. Jag är glad att jag hittade detta alternativ som faktiskt fungerar i och med att vi inte har mycket alternativ till fästingmedel på katt.

Vad är niem?
Niem är ett tropiskt träd som man använt sig av i århundraden eftersom dess extrakt skyddar mot parasiter som loppor, löss och fästingar. Skydda dina husdjur mot sommarens plågor!

Jag har varit mycket nöjd med dessa produkter och har därför en egen försäljning av dem.
Kontakta mig gärna för mer information!

Martina - martinas.aloevera@gmail.com

Yataz

Anmäl
2008-10-01 16:57 #1 av: Gittan

Intressant läsning.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2008-10-01 18:06 #2 av: Elica

Jo, intressant. Vet du någonting om Aloeveran som finns i några blötmat (t.ex, Porta 21)? Det roliga är, att jag har en katt som oftast vägraroch äta blötmat - utom den sortimenten, som har aloevera i sig...

Själv har jag använt gel och propolis till skråmar och ärr.

 

Anmäl
2008-10-01 19:33 #3 av: Yataz

Tack!

#2 Nej, jag vet inget om aloe vera i blötmat. Visste faktiskt inte att det fanns.
Jag brukar ju ge drinking gelen i tonfisk eller blötmat då det innehåller hela 90,1-92% Aloe Vera beroende på vilken smak man vill ha.

Kan tillägga att Aloe Vera kan vara gott vilket denna Drinking Gel jag har är.
Skrattande

Martina

Yataz

Anmäl
2008-10-01 19:38 #4 av: Leffe

Jo det stämmer det finns i Porta21. Har bl a sett det på en del utställningar som Esmeralda kattshop varit på

Anmäl
2008-10-01 20:04 #5 av: MalinJ

Jag vet att aloe vera vid regelbunden invärtes användning kan ge förhöjda levervärden hos människa (bla rapporterat i Läkartidningen) så jag skulle personligen inte ge det per oralt till mina katter heller, när jag inte vill dricka sådant själv. För mig överväger riskerna den ev möjliga nyttan. Däremot kan aloe vera vid utvärtes behandling vid behov tex vid sår vara intressant.

Anmäl
2008-10-01 20:31 #6 av: Yataz

#5 Jag har hört något i den stilen också men då handlar det om stora doser vilket detta inte gör. Dessa produkter är dessutom certificerade från två håll och dessutom högt kontrollerade av både forskare och läkare.
Jag kan bara tala för mina produkter och inte för andras nu.

Jag har druckit denna aloe vera flera år nu och även gett mina katter under lång tid och inga negativa reaktioner, snarare tvärtom.

Är man osäker brukar jag skicka med en flyer om denna Drink Gel så kan man ta med den till sin läkare eller veterinär för att rådfråga.

Skrattande

Martina

Yataz

Anmäl
2008-10-01 22:13 #7 av: MalinJ

#6 Ja, jag är apotekare och vet att allt är en dosfråga. Jag kan bara säga att det är svårt med naturmedel/naturläkemel eftersom man inte vet vilken substans i extraktet som har toxisk effekt. Och då kan man heller inte kontrollera hur mycket man får i sig. Problemet är också att växtextrakten kan innehålla olika mycket av alkaoider o annat pga växtförhållandena, jordmån, torka etc, så även om du använder en standardierad metod för att utvinna extraktet blir resultaten olika.Dessutom kan de ev toxiska effekterna komma senare, smygande, vilket gör det ännu svårare.

Jag tittade också på artiklar. Det finns fall med en kvinna som tog en kapsel aloe vera -gel om dagen och utvecklade hepatit.

Katter är dessutom en helt annan art än människa o visst jag är inte expert på kattens förmåga att bryta ned alkaloider o andra substanser från växter, men jag misstänker att de inte är speciellt bra på det eftersom de är köttätare.

Detta sammanvägt gör att jag håller mig till bra foder och som jag skrev tidigare anser inte jag att den potentiella nyttan överväger riskerna.

Detta är min åsikt och jag låter andra bilda sina egna, men jag tycker att man ska vara medveten om att det finns risker och väga dem mot den potentiella nyttan som man vill uppnå med behandlingen. Det är inte meningen att låta negativ men jag vill belysa en annan sida....

Anmäl
2008-10-01 22:29 #8 av: Yataz

#7 Är det negativa erfarenheter du har själv eller något du bara läst?
Jag anser att man absolut ska delge alla faktan, men att man gör det ut efter sina erfarenheter. Inte något man bara läst någonstans.
Jag ger ju mina fakta genom de erfarenheter jag har. Och sedan finns det mycket jag läst och hört jag också, precis som med allt annat.

Är du intresserad av en folder med mer information om just dessa produkter så får du gärna kontakta mig.
För visst anser jag att det finns Aloe Vera på marknaden som är mindre bra, men jag anser inte att man kan dra allt efter det.

Jag har gått igenom min folder med både min läkare och min veterinär och de hade då bara positivt att säga.

Alla har sina åsikter och det respekterar jag. Men du kan inte påstå att produkter som du inte ens kommit i kontakt med är skadliga. Jag menar Aloe Vera är inte Aloe Vera bara. Det finns flera sorter och typer på marknaden.
Just nu får du det att låta som om jag säljer något skadligt och det känns inte alls bra för mig, när jag vet att så inte är fallet.

Men som sagt vill du ha mer information ser jag helst att du kontaktar mig istället för att forsätta en sådan diskussion här.

Martina

Yataz

Anmäl
2008-10-01 22:44 #9 av: Dolleminas

 Vi är flera här på fokus som är oberoende återförsäljare av Forever Living Products Aloe vera, så vi är flera som pratar, använder och har positiva erfarenheter av Aloe vera...

Anmäl
2008-10-01 23:06 #10 av: Yataz

#9 Det låter bra det.
Jag är dock återförsäljare av LR Health & Beautys Aloe Vera.

Martina

Yataz

Anmäl
2008-10-01 23:34 #11 av: MalinJ

#8 Ja, jag har läst. Men jag har inte "bara" läst. Jag har läst vetenskapliga artiklar på PubMed och har läst en 5 årig utbildning och arbetar med läkemedel. Jag håller desssutom på att läsa toxikologi. Jag har också i mitt yrke fått ge råd till läkare angående naturmedel/naturläkemedel.

Det handlar om risk-nytta-bedömning. Det jag säger är att aloe vera -och det är ju fortfarande aloe vera i produkten-har gett hepatit hos människa, finns flera fall rapporterade, och man kan inte utesluta att det finns risker även att ge till katter. Så kan jag inte påstå att aloe vera kan vara skadligt bara för att jag "bara" läst det i vetenskapliga artiklar och inte fått hepatit själv? Jag säger inte att alla får det, men att det förekommer, och att man ska vara beredd att ta den risken och väga mot den nytta man nu tror man kan få. Och jag tycker att alla som erbjuds köpa aloe vera ska veta att det finns hepatitfall rapporterat- både av kapslar, dryck o som te.

Jag tänker inte ta den risken med mina katter- de är friska o välmående- jag ser ingen nytta med det, men det finns säkert andra som bedömer att det kan ge nytta för deras katter om dessa av någon anledning inte mår så bra och tycker att risken är liten i förhållande till potentiell vinst.

Allt är giftigt, tom vatten, det är bara en fråga om dos- och det var mitt sista inlägg i ämnet.

Anmäl
2008-10-02 00:18 #12 av: Yataz

#11 Tack för det!

Jag hoppas ni andra som läser artikeln förstår att detta är en ren naturprodukt som är certificerad och noga kontrollerad och att jag inte skulle sälja skadliga produkter.

Martina

Yataz

Anmäl
2008-10-02 03:06 #13 av: Buffy-co

Är det ok att göra gratisreklam på forumet?Obestämd

Själv skulle jag aldrig ha på aloe vera gel. på sår el. operationssår som det står i artikeln..det strider mot medicinsk vedertagen sårvård...
Men alla får ju göra sina egna val och använda alternativa metoder om de vill...

Anmäl
2008-10-03 00:02 #14 av: A-M.H

..mig veterligen har inte naturläkemedel genomgått samma kontroller som läkemedel måste innan de kommer ut på marknaden...certifierad av vilket "organ" och noga kontrollerad av vem ???...och vad menar du med högt kontrollerad av läkare och forskare...

..,,självklart får alla använda vad de vill och tror på...men att skriva att man inte vill fortsätta en diskussion för att det får det att låta som att det som saluförs är skadligt är inte seriöst..anser att Malin J skriver sakligt ...det finns ju alltid två sidor av ett mynt eller hur..Glad

Anmäl
2008-10-03 00:35 #15 av: AnneAlva

#12 Nu handlar det ju faktiskt inte om att MalinJ skriver att dina produkter är skadliga eller okontrollerade utan hon framför forskningsresultat och fallrapporter. Det handlar inte om hennes åsikter utan om fakta som faktiskt finns tillgänglig i medicinska publikationer. Att hon sedan säger att hon väljer att inte själv använda aloe veras orala produkter är inte ett påhopp på desamma.

Jag tycker att det är viktigt att ha alla fakta, både positiva och negativa, när jag tar ställning till något och är jag av åsikten att fördelarna uppväger de eventuella riskerna så gör jag det valet själv. Jag tycker personligen att många aloe vera-produkter verkar vara bra, men att veta att det kan finnas en viss risk tycker jag är väldigt viktigt och välkomnar information som det finns sanningshaltiga belägg för.

Anmäl
2008-10-03 00:39 #16 av: Yataz

Certificerad av Institut Fresenius, IACS samt Dermatest (Medical Research Company).
Garanterad kvalité genom oberoende, oanmälda och regelbundna kontroller.

Ni som är seriöst intresserade av mina produkter och vill ha mer information får gärna kontakta mig via PM eller mail: martinas.aloevera@gmail.com om ni vill få svar från mig. Jag kommer fortsättningsvis inte att besvara meddelanden den här vägen.

Jag vill samtidigt tacka för den positiva respons jag fått på artikeln via PM och mail samt beställningar och det stora intresset! Det glädjer mig! Glad

Vänligen /Martina

Yataz

Anmäl
2008-10-03 12:41 #17 av: [Silkwaves]

Jag läser inlägget som ett rent reklaminlägg.

När man gör reklam på ett diskussionsforum måste man förvänta sig att få ... just en diskussion. Tack MalinJ för ett sakligt och relevant inlägg.

Jag använder själv just nu Aloe Vera produkter(krämer och tvättlösning) för att testa så jag är ingen motståndare till konceptet, men allt naturligt är inte oskadligt eller ens hälsosamt. Blir så trött på den markandsföringen ibland.

Alla dessa "hälsoinstitut" som det alltid hävnvisas till när det gäller allt från antirynkkrämer till hälsokost. Ser fram emot vetenskapligt belagda resultat och publicerade artiklar i erkända vetenskapliga tidsskrifter.  Om de är så bra som det sägs måste det var lätt att få fram tillförlitliga forskningsresultat.Obestämd

Anmäl
2008-10-07 10:27 #18 av: [Tiddlywinks]

Ja, att använda det utvärtes på en katt må vara hänt men skulle aldrig överväga att ge dom det invärtes. Tyvärr marknadsförs alla dessa "naturmedel" som ofarliga men så är verkligen inte fallet.

Dermoscent tex har ju blivit väldigt populärt och säljs som ofarligt naturmedel.. Ja tjena... Katter TÅL inte eteriska oljor liksom..

Men alla gör som dom vill, men reklam som påpekar att det är SÅÅ bra och SÅÅ ofarligt får iaf mig att fundera Obestämd

 

Anmäl
2008-10-09 15:13 #19 av: Smulan07

Detta var intressant läsning.

Är själv oberoende återförsäljare i Aloe Vera .

Har än så länge bara fått positiva svar på behandlingar som gjorts på hästar, katter och hundar.

Har själv 4 katter som jag använder detta på vid sår och irriterade öron.

Enligt min utbildning genom detta är det endast dom som går på blodförtunningsmedicin ( Waran) som inte ska använda detta.

 

Sedan är det ju upp till var och en att pröva och känna efter vad som är bra för dom.

Ha en jätte fin helg alla där ute och simma lungt.

 

Anmäl
2008-10-09 17:06 #20 av: Eine

Jag använder A.V på brännsår,småsår, myggbett,solsvedd hud.Katterna har fått på operationssår som tagit lång tid på sig för att läka,etc etc. Jag har enbart goda erfarenheter av de små behandlingarna och kommer att fortsätta med A.V!

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2008-10-09 17:10 #21 av: [Tiddlywinks]

Eine: även invändigt? Utvändigt har jag använt det på mig och skulle väl kanske även vid behov tänka mig testa det på nån katt, om det tex skulle bli eksem eller så.. Men att ge dom invändigt?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.