Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt Cornish Rexprat Att tänka på innan katten kommer! Avel, genetik och uppfödning Färger och färggenetik Färgalbumet Cornish Rex och andra djur Kattungar till salu Avelshane finnes/sökes Fodervärd finnes/sökes Omplacering Planerade kullar Hälsovård,skötsel,omvårdnad Sjukdomar och andra bekymmer Titelkattsalbumet God morgon, goddag, godkväll, godnatt! Dagens citat, dikt eller visdomsord! Dagens ros Ett gott skratt förlänger livet För ev allergiker Kattmat, sand och tillbehör, böcker Katter i nöd Min kattklubb Om sajten och iFokus Tävlingar Till minne Pyssel och upptåg Samåkning och transport Utställningar Utställningsresultat Video-snuttar Övrigt
Avel, genetik och uppfödning

Djäknens Cornish Rexuppfödning.

2010-09-04 15:48 #0 av: Eine

Jag har fått äran att börja uppfödarpresentationerna här på Cornish Rex i Fokus ,och jag ska försöka att inte trötta ut er helt.

Cornish Rex är min passion,jag bara älskar dem hjälplöst.

Det är bättre än Julaftonskväll när jag köpt in en ny kattunge eller en kull föds.Det blir bakslag ibland och kattungar dör eller måste avlivas senare pga någon felaktighet inuti.Men det får man ta som en erfarenhet och bli än mer ödmjuk och tacksam när det går bra .Glädjen och lyckan efter en genomförd förlossning går inte att beskriva i ord.Doften ljuden,mammans kontaktsökande med mig..

Nu har jag ägt och avlat på Cornish Rex i 22 år,det är inte klokt så fort tiden går,och det har hänt mycket på den tiden,på gott och ont.

Kropp och huvud har blivit snyggare ,men päls tycker jag har försämrats när jag sett olika kullar .

Vi har ett stort ansvar som uppfödare att inte avla bort det som är karakteristiskt för en ras, och lockig/vågig päls är en av egenskaperna som måste bevaras.Likaså får öronställningen inte bli fel.Det dröjer generationer innan den kommer rätt igen,om man använder linjer med felaktig öronplacering.

Visst,smaken växlar och det finns lika många rasstandardbeskrivningar som det finns förbund.Men likafullt vill jag värna om det gamla och förnya med förnuft,det är min tanke.

Grundförutsättning för en parning är :Fin päls,temperament,sundhet,helst ingen släktskap alls, och snyggt huvud. Inte för kort och inte för lågt, sett från sidan.De ska inte se ut som boaormar i profil när man stryker tillbaka öronen,utan bör ha en bra höjd.

Jag ger inte avkall på hälsa,temperament och päls,men jag är inte ute efter * ju mer päls desto bättre*, utan ordentligt heltäckande, tätliggande och vågiga ska pälsarna vara från födseln och alltid.

Undantag har jag förstås gjort någon gång ,då en del katter har mängder av goda egenskaper värda att spara på.

Avelsdjuren testas mot Felv/Fiv ,vaccineras med avdödat vaccin och HCM-testas också.Är det möjligt vill jag ha flera generationer bakåt som HCM-testats u.a.,särskilt som ultraljud inte visar de ytterligt små förändringar som enbart upptäcks via obduktion.

Jag vänder mig starkt emot inavel,och att man använder katter med runt 30 % släktskap som paras med en annan med samma genförlust.Även om ungen då visar 0% i stamtavlan så finns inaveln bakom och ger olika tråkiga  följder efter kanske 4 generationer.Typen på en katt med inavel bakom,blir ofta mycket snygg och jag förstår att det är en anledning till att folk blundar för de konsekvenser som blir efter någon/några generationer.En tågresa för några månader gav mig många bra svar i mina funderingar om detta med inavel . I min kupé satt en veterinär som forskade på hund,och vi diskuterade just om tråkiga följder av stora genförluster,och inte kan jag tänka mig att det inte gäller alla djur?

 

 

Restriktioner kommer inte in i mina kontrakt mer.

Efter många och långa diskussioner med uppfödare och veterinärer har jag bestämt mig för det,och kommer inte att köpa in eller låna katt med villkor skrivna för generationer framåt.

Min avsikt med avel är inte att föda upp enbart kastrater,så jag säljer gärna till nybörjare och erfarna bara jag gillar deras tänk runt katter och avel. De importer jag gjort och gör är tänkt att bredda genbasen för Cornish Rex.Då ingen av mina hannar får göra för många ungar(oftast max 15) så sprids generna försiktig ändå.Och alla går heller inte till avel.

Nu i oktober importeras en vuxen hanne, vilket sker tillsammans med två andra uppfödare som jag samarbetar nära med.

Det ska bli spännande att se vad han kan tillföra vår härliga vackra och helt oemotståndliga ras!

Mvh/Eine Djäknens

Ps Jag bifogar en bild på den katt som har betytt mycket för min avel och som haft en av de bästa pälsarna genom åren. EP och EC Struntens Lucas! Han var också friskheten själv och hade ett alldeles fantastiskt temperament och en oslagbar utstrålning .På bilden som är rätt gammal,finns också jag. ds

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2010-09-04 16:58 #1 av: Heaven1

Bra presentation.. Nu behöver ju inte jag skriva en egen för det skulle stå likadant, fast jag har bara hållt på sedan 2004..Skrattande

Anmäl
2010-09-04 16:59 #2 av: EvaG

En bra presentation. Nu vet jag vad du har för tankar och målsättning med din uppfödning

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-09-04 18:47 #3 av: Anki-Egerbrandt

Kanonbra skrivet! Glad

Anmäl
2010-09-04 19:08 #4 av: [Wiveka]

Åhh, vad kul att läsa!! Tack EineKyss

Anmäl
2010-09-04 20:36 #5 av: Mona22

Bra presentationGlad

Anmäl
2010-09-04 21:35 #6 av: AnnaKarin

Tack Eine, mycket bra skrivet!

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”
Anmäl
2010-09-04 22:02 #7 av: LinusCRX

Kul med uppfödarpresentationer här! Tack Eine för din artikel!

Anmäl
2010-09-04 22:30 #8 av: miano

Tack Eine för en bra Uppfödarpresentation.

Anmäl
2010-09-05 10:53 #9 av: [Silkwaves]

Bra jobbat Eine! Glad

Tror inte att jag kommer att knåpa ihop en själv i varje fall inte i närtid, men den som är intresserad är jättejättevälkommen att kika på min hemsida. Där står det mesta runt hur jag tänker och känner runt katterna och min uppfödning. Det som eventuellt inte står där berättar jag gärna om per telefon eller vid ett besök. Alla frågor och funderingar är välkomna direkt till mig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.