Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt Cornish Rexprat Att tänka på innan katten kommer! Avel, genetik och uppfödning Färger och färggenetik Färgalbumet Cornish Rex och andra djur Kattungar till salu Avelshane finnes/sökes Fodervärd finnes/sökes Omplacering Planerade kullar Hälsovård,skötsel,omvårdnad Sjukdomar och andra bekymmer Titelkattsalbumet God morgon, goddag, godkväll, godnatt! Dagens citat, dikt eller visdomsord! Dagens ros Ett gott skratt förlänger livet För ev allergiker Kattmat, sand och tillbehör, böcker Katter i nöd Min kattklubb Om sajten och iFokus Tävlingar Till minne Pyssel och upptåg Samåkning och transport Utställningar Utställningsresultat Video-snuttar Övrigt
Avel, genetik och uppfödning

S*Racer Donnans Cornish Rexuppfödning

2010-09-12 23:49 #0 av: RacerDonnans

Så har det blivit min tur att få presentera min uppfödning. Hoppas jag lyckas lika bra som Eine att få med det viktigaste med så få ord som möjligt. Det kommer bli svårt att skriva en artikel om min uppfödning som skiljer sig mycket från den ni läste förra veckan. Vi tänker ganska lika om en hel del konstaterade jag.

S*Racer Donnans Cornish Rexuppfödning.


När jag tänker efter riktigt hur det kom sig att jag började föda upp Cornish Rex så kan jag nog bara konstatera att jag har min allergi att tacka för att det blev så. Känns konstigt att koppla min allergi till något så positivt i mitt liv som kärleken till dessa fyrbenta små liv, men så är det faktiskt. Om jag träffat en Cornish Rex hos en bekant hade jag nog förälskat mig direkt och sen skaffat en egen, men jag tror inte att jag kommit i kontakt med någon rexägare om jag inte varit tvungen att försöka hitta en ras jag klarade av att ha.
Alla rexägare jag nu känner har jag träffat tack vare min uppfödning och utställningar jag varit på.

Jag har alltid älskat djur och jag tog det mycket hårt den dag jag förstod att jag var allergisk och min läkare förklarade att jag inte kunde ha kvar mina älskade vänner. Vi lyckades hitta bra lösningar för alla djur, vi bytte hus med min syster och då fick huskatten bo kvar där. Min hund blev portad på övervåningen och jag bosatte mig där.

När jag efter flera års funderande, läsande och letande vågade prova en Cornish Rex i mitt liv, föll jag pladask för den söta lilla ”råttan” jag hämtade på flyget. När jag insåg att det fungerade ville jag ha fler, och gärna små egna att lära upp och genom dem få se, planera och jobba för hur rasen kunde utvecklas. Då beslöt jag mig för att börja min uppfödning.
Det har jag aldrig ångrat. Det är nu 15år sedan vår första Rex flyttade in hos oss och 13 år sedan jag började min uppfödning.

Namnet Racer Donnans valde jag efter vår första Rex, Donna. Hon var en katt med extremt mycket fart. Samtidigt var hon en riktig Donna. Hon kunde sitta i fönstret och se ut som en riktig porslinskatt. Många trodde hon var en vacker prydnadskatt. Namnet band oss inte heller vid en särskild ras, men beskriver en Cornish Rex perfekt. Mycket fart och elegans.

Jag har bara 1-2kullar per år för att känna att den är så välplanerad som jag kan. Vi skall även ha rejält med tid för varje unge så att den får möjlighet att bli trygg och social med både oss människor och övriga katter i katteriet. Jag tror att de bästa förutsättningarna för detta finns när kullen växer upp mitt i hemmet med vardagens händelser runt om sig.

Jag har alltid arbetat för att få bästa temperament, päls och hälsa hos katterna. När det gäller typ så har det ändrats något pga ändrad rasstandard beroende på vilket förbund man som uppfödare tillhör. Det handlar mycket om tolkning av standarden också. Jag tolkar standarden med ”ursprungsrexen” i tanken. Då blir t.ex. stora öron för mig inte så extremt stora så de håller på att trilla av huvudet, men självklart stora öron. Det går att tolka stort som att ju större desto bättre, men jag anser att det bör räcka att de är stora. Risken är ju annars att de fortsätter bli större och större om den katt med störst öron oftast är den som får mest uppmärksamhet och vinner på utställningarna. En viss förändring kan jag anse vara en förbättring, men det får inte bli så att rasen förändras så mycket att man inte kan hitta minsta likhet med ursprungsrexen.

Inför parning testar jag alltid för Fiv/Felv om katten inte är testad. Jag HCM-scannar även mina avelsdjur numera och parar därför självklart inte heller med någon otestad katt.

Angående restriktioner så har jag valt att göra små enkla överenskommelser med mina köpare som köpt till avel eller andra uppfödare som lånat avelshane av mig. Tanken är inte att låsa någon helt vid fasta ramar utan att kunna med överenskommelse begränsa antalet kullar efter en individ för att slippa överanvända hanar eller att samtliga ungar i en kull går vidare i avel. Det handlar enbart om att se sunt på aveln. Om jag har sålt en unge ställer jag alltid upp och ger råd. Vi kanske kommit överens om att en hane jag sålt skall få max 3 kullar. Tiden går mellan kullarna och det visar sig att endast en av avkommorna går vidare i avel övriga är kastrerade. Då kan vi diskutera detta och komma fram till att det är ok att han får ännu en kull. Våra överenskommelser är utifrån vad jag tror är bra för rasen i framtiden.

En av de saker jag tycker bäst om med min uppfödning förutom katterna är alla nya bekantskaper jag gjort. Jag ställer gärna upp och svarar bäst jag kan på alla möjliga och omöjliga frågor från intresserade oavsett om de vill köpa unge av mig eller någon annan.
Kan jag inte svaren så vet jag oftast någon som kan det bättre, som liksom jag gärna ställer upp och hjälper till.

/Ingela Hyttsten Schultz S*Racer Donnans

Bilden föreställer Vågen´s Elvis Presley. En katt som är en av de som betytt mest för min uppfödning. Hans otroliga temperament och päls har jag lyckats behålla hos de flesta fullt ut. Jag är så tacksam att ha fått ha honom i mitt liv.

 

www.racerdonnans.se. Medhjälpare på Cornish Rex i fokus.

Anmäl
2010-09-12 23:56 #1 av: Dragonrebell

Bra skrivetGlad.

Anmäl
2010-09-13 01:23 #2 av: CuriousJen

Tack för en bra presentation med tankar som man gärna sympatiserar med Glad

Inget ont som inte för något gott med sig Flört. I mitt fall har jag sambon att tacka, vars allergi gjorde att jag fick upp ögonen för dessa underbara katter.

En mycket god idé med uppfödarpresentationer!

 

Anmäl
2010-09-13 02:04 #3 av: Gittan

Vilken bra och intressant presentation.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2010-09-14 01:26 #4 av: Leffe

En bra presentation som visar vad du vill med din uppfödning. Kul men samtidigt sorgligt att läsa om Elvis.

Anmäl
2010-09-14 03:43 #5 av: RacerDonnans

Tack alla för det.
#4 Ja Leffe förstår det. Han borde fått många fler år än han fick. Min underbara Elvis. Brukade skämta om att jag hade en Elvis Presley som kunde spela fyrhändigt piano med sig själv. Om jag glömt pianolocket öppet så gjorde ha det.

www.racerdonnans.se. Medhjälpare på Cornish Rex i fokus.

Anmäl
2010-09-15 02:30 #6 av: EvaG

Bra presenterat.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl