Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt Cornish Rexprat Att tänka på innan katten kommer! Avel, genetik och uppfödning Färger och färggenetik Färgalbumet Cornish Rex och andra djur Kattungar till salu Avelshane finnes/sökes Fodervärd finnes/sökes Omplacering Planerade kullar Hälsovård,skötsel,omvårdnad Sjukdomar och andra bekymmer Titelkattsalbumet God morgon, goddag, godkväll, godnatt! Dagens citat, dikt eller visdomsord! Dagens ros Ett gott skratt förlänger livet För ev allergiker Kattmat, sand och tillbehör, böcker Katter i nöd Min kattklubb Om sajten och iFokus Tävlingar Till minne Pyssel och upptåg Samåkning och transport Utställningar Utställningsresultat Video-snuttar Övrigt
Avel, genetik och uppfödning

Faries Cornish Rexuppfödning

2010-10-14 12:04 #0 av: Eine

Jag tänker sticka av lite i den vanliga presentationen av katteriet och lägga in lite av mina tankar och funderingar. Annars skulle den bli en kopia av de föregående skrivningar.

Faries uppfödning

Stamnamnet Faries godkändes år 2004 av Sverak men jag har valt att lämna Sverak och gått över till WCF. Åren med Sverak har varit bra men jag känner personligen att det är lättare gemenskap inom WCF. Riktigt roligt har vi tillsammans och alla hjälps åt så gott de kan. Dessutom så kostar allt halva priset. Varför betala det dubbla för ett papper? Mitt mål med min uppfödning är givetvis hälsan, temperament och utseendet. Jag lägger stor vikt vid hälsan och temperamentet. Om en katt inte är 100% i toppform så för kattens skull ska man inte avla. Det är en stor påfrestning för kroppen och inte minst själen att vara dräktig. Då kommer vi in på mentalitet. Mycket viktigt för mig. Mentaliteten är en stor byggsten för våra kattungar. Mamma katt och pappa katt måste vara trygga och sådär gosiga som en välmående katt ska vara. 1. Frisk 2.Trygg 3.Utseendet. En annan tanke jag har är detta med kattungar och utställningar. Kattungar inom vår ras är alltid mest häftig mellan 10v och 17v. Sen växer de ur sig och i bästa fall i sig igen. Men jag undrar varför så få äldre katter visas upp? Jag kan förstå med avel och kattungar så funkar det ju inte att spara alla äldre katter hemma, men ändå? Har våra katter en sådan kort tid i rampljuset som sju veckor? Jag tycker att det är så synd. Ibland kan jag uppfatta att folk skäms för sin katt om den som liten och häftig inte kan bära allt och växer ur det som vuxen. Det är en vuxen katt som i mina ögon är den finaste katten.

En annan sak som jag funderar på är en kastrat. Förlorar katten sitt värde så fort den blir snippad? Då försvinner de ut i tomma intet och skuffas undan för nya, unga stjärnor. Jag blir så glad när jag ser och hör hur kastrater plockar seger och ära på shower. Jag blir så glad för en katt är inte bara aveldjur. Då kan man ju fråga varför jag håller på med kattavel och inte bara har sällskapskatter hemma. Enkelt,jag älskar katter i alla former och sorter, Crx mest för derar otroliga integritet. Att de inte fäller är också ett stort plus. Jag älskar planeringen av kullar och det man ser framför sig. Jag älskar doften av nyfödda kattungar och jag älskar att få dela denna glädjen med andra. Nåja. Lite av mina funderingar.

I övrigt, vad kan jag säga. Jag har nästan inga restriktioner idag.Ser inte grejen med det. Då har jag även testat att gå den vägen med bötesvite och orimliga krav, men har valt att inte utöva den längre. Jag går på min magkänsla och känner jag minsta tvivel så säljer jag ingen katt alls. Inte till avel eller till sällskap. Jag har dock kvar en restriktion och det är att vi har ett öppet och ärligt förhållande till varandra. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite. Inga frågor är dumma.

Något annat som vi i Sverige måste se är att vi har ett otroligt mångfald av Crx. Vi är väldigt lyckligt lottade med många goda uppfödare som alla har sin egen smak och tycke. Somliga extrema och somliga gillar mer den klassiska. Vi ska också slå oss för bröstet i Norden, att vi har antagligen den absolut bästa hälsostatusen på våra katter. De katterna som betytt mycket för mig är Faries Jersey Girl (Nappis) och hennes mamma Kazimirez Näckros (Sippan). De är lite av idealet för mig. Frisk och trygg, pälsad och högbent, stora öron och en vacker profil. De har också med olika hanar lämnat härliga avkommor. Med medgångar och motgångar så är katter och uppfödning det roligaste som finns.

I goda vänners lag och om framtiden blir som jag vill så kommer nog jag att hålla på länge till. Jag har ju även turen att ha en väldigt ansvarsfull dotter som tar djurrätt på väldigt stort allvar. Kanske axlar hon Faries när jag blir för gammal och skruttig? Kort sagt. Mina mål med avel är underbara, gosiga, orädda, friska och vackra katter. Mvh Mari

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2010-10-17 21:48 #1 av: MyTwiggs

Trevlig presentation och jag är stolt att min allra första avelshona råkade vara ingen mindre än vackra Faries Jersey Girl "Nappis" som nu har fått barnbarn hos mig under detta år. Nappis har varit en underbar avelshona och en supervacker katt (det är hon ju fortfarande och hennes skönhet är slående när man ser den bilden som lena lindström tagit).

Anmäl
2010-10-17 22:04 #2 av: EvaG

Vacker bild och en bra presentation.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-10-17 22:23 #3 av: Eine

Fina nappis är mamma till en av mina fina flickor!

Trevlig artikel med mycket tänkvärt.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2010-10-18 00:13 #4 av: RacerDonnans

Älskar den bilden! Stolt fin katt!

Intressant läsning, tack för det.

www.racerdonnans.se. Medhjälpare på Cornish Rex i fokus.

Anmäl
2010-10-18 13:37 #5 av: Eine

#4 Visst är det intressant att få veta hur folk tänker angående sin uppfödning.Jag är så förvånad över att inte fler skriver.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2010-10-18 16:45 #6 av: EvaG

Jag hade trott det skulle vara mer intresse att få presentera sin uppfödning.

De som varit är ju bra och jag hoppas de fått lite uppmärksamhet från medlemmar som är inne och läser. Kanske ett första intryck för ett köp?

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-10-18 20:45 #7 av: Eine

#6 Ja det är ju lite reklam Glad.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2010-10-24 17:23 #8 av: Veris242

Instämmer med flera att det var trevlig läsning Skrattande.

Själv är jag stolt ägare till två Cornish kastrater som jag ställer ut någon gång per månad, ibland mer sällan ibland ofta. Beror på vilka utställningar man planerat åka på. Det kostar ju en del också. Ställt både fertila och kasterade katter, vilket jag tänker fortsätta med då jag tycker det är så himla kul samt att mina katter verkar trivas med det.

 

www.123minsida.se/freakyflader

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.