Annons:
Etiketthälsa-och-sjukdomar
Läst 9033 ggr
Lullan1
2007-05-01 19:10

HCM - Hypertrofisk Kardiomyopati

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

HCM är en ärftlig sjukdom som finns hos både katter, hundar, grisar och människor. Nedärvningen är ännu ej helt klarlagd. Sedan sjuttiotalet vet man att HCM är en vanlig orsak till hjärtsvikt, blodproppar och plötslig död hos katter.

Maine Coon-katten har ett hälsoprogram mot HCM, som startades den 1 januari 2004.

Vad är HCM?

HCM karakteriseras av en förtjockning av hjärtmuskeln, framför allt i vänstra sidan av hjärtat. Förtjockningen gör att hjärtat blir mindre elastiskt än normalt, och därför kan inte hjärtat fyllas med blod så lätt. Det blir också mindre utrymme för blodet i vänster kammare på grund av förtjockningen i hjärtväggarna.

Detta resulterar i att mindre blod pumpas fram vid varje hjärtslag. Det kan också bli onormal turbulens i blodet, och klaffar kan börja läcka. Detta kan ge ett blåsljud, som veterinären kan höra i ett stetoskop.

Friskt hjärta

Friskt hjärta

 

Katter med HCM kan få vätska runt lungorna, vilket kan leda till att katten får svårt att andas. En del katter kanske inte visar några tecken alls på sjukdom förrän de plötsligt dör, oftast då på grund av en svårt rytmstörning. Andra utvecklar blodproppar som bland annat kan orsaka förlamning i bakbenen.

HCM-hjärta

HCM-hjärta

 

HCM är inte en medfödd defekt, utan en sjukdom som utvecklas långsamt. Drabbade katter har oftast inga symptom på HCM före sex månaders ålder, och det kan i många fall ta flera år innan man kan ställa en diagnos. Därför måste man låta en specialist undersöka katten vid flera tillfällen.

Ärftlighet

Sedan 70-talet vet man att HCM är en vanlig orsak till hjärtsvikt, blodproppar och plötslig död hos katter. Defekten tycks huvudsakligen nedärvas autosomalt dominant, vilket innebär att det endast krävs en kopia av sjukdomsanlaget hos en individ för att utveckla sjukdomen. Den individ som bär på anlaget kommer tid nog alltid att insjukna.

En katt som har syskon eller föräldrar som drabbats av HCM kan utveckla sjukdomen. Därför är det viktigt som ägare till en katt med HCM att kontakta uppfödaren så att de katter som är nära besläktade med den sjuka katten kan undersökas med ultraljud för att kunna fastställa eventuell sjukdom. Detta är också viktigt i åtanke på avelsprogrammet, då katter med diagnosticerad HCM inte bör användas i avel.

Symtom

Det kan ta flera år innan sjukdomen blir påtaglig, en till synes frisk katt kan insjukna mycket hastigt med tragisk bortgång som följd. Ett vanligt symtom för hjärtfel är trötthet. En del katter är endast trötta vid aktivitet medan andra är generellt trötta och håglösa.

Katter med HCM har lätt för att bli andfådda eftersom de har nedsatt syresättning av blodet. Det är vanligt att katter med hjärtfel tappar aptiten och magrar. Ytterliggare ett tecken på HCM är vätskeansamlingar i kroppen vilket kan medföra att buken hänger.

Finns det något botemedel?

Tyvärr finns det inget botemedel mot HCM, men drabbade katter kan behandlas med mediciner för att underlätta. Beroende på vilka symptom katten har och hur hjärtat ser ut, kan vätskedrivande mediciner, betareceptorblockerare och/eller ACE-hämmare användas.

Hur går ett HCM-test till?

Katterna undersöks med ultraljud där man kan se om det finns några förtjockade områden och hur hjärtat rör sig, samt hur blodet flödar.

Undersökningen är helt smärtfri och tolereras vanligtvis mycket bra av katterna. Är katten orolig kan det dock vara nödvändigt att ge den lugnande medel, eftersom det är viktigt att den ligger alldeles stilla på undersökningsbordet.

Ibland kan veterinären behöva raka katten på det ställe som ska undersökas. För att få en bra kontaktyta mot kattens skinn, och därmed en bra bild, används ett slags gelé på proben. Undersökningen tar ca. 30-45 minuter.

Om katten dör…

Det är alltid mycket tråkigt och ledsamt när en älskad katt dör i förtid. I vissa fall kan man inte göra så mycket för att förhindra att det sker.

När det gäller ärftliga sjukdomar så kan man däremot öka sin kunskap och planera aveln och på så sätt göra att risken för att katter drabbas minskar.

För att uppfödare ska kunna gör rasens framtid så sund så möjligt så är arbetet mot den ärftliga sjukdomen HCM, hypertrofisk cardiomyopati, ett av det viktigaste.

Därför är det betydelsefullt att så många som möjligt vars katt dör får den obducerad för att se om det eventuellt kan ha varit den ärftliga sjukdomen HCM.

Lullan1

Källor: Mainecoon-katten och Birmasällskapet

Relaterade länkar

Av: Lullan1

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Lullan1'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Lullan1', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-05-01
Annons:
La_Joz
2007-05-01 19:28
#1

Bra artikel! Mycket viktig information!

Lullan1
2007-05-01 20:25
#2

Tack, jag kände själv att jag behövde få veta mer om sjukdomen.

LinusCRX
2007-05-01 21:02
#3

Tack! Det var en mycket lärorik artikel!

Fritz
2007-05-01 22:11
#4

Det var en väldigt bra artikel!

chikan
2007-05-01 22:18
#5

Tack! Tyckte också att det var en bra artikel. Och lättförståelig.

Lullan1
2007-05-01 23:15
#6

#5 Tack chikan, det är svårt att skriva lättförståeligt om ett sånt svårt ämne.

Annons:
Dolleminas
2007-07-21 01:20
#7

Kan man beställa tid hos vanlig veterinär (i mitt fall ö-vik) eller måste man boka hos de större djursjukhusen för detta besök??? Vad kostar undersökningen???

kissan78
2007-07-21 01:31
#8

#7 Djursjukhuset (i Ö-vik) har Lennart Nilsfors som kommer ungefär varannan månad, man ringer till dem och bokar tid.
Kostar 850:- där.

S*Kattmillas Sphynx  
www.kattmillas.se

smurfan-13
2007-08-22 17:04
#9

Jag såg på superveterinärerna i måndags & där var en katt som hjärtopererades. De sa aldrig vad åkomman hette, utan beskrev bara kort att en del av hjärtat var förtjockat. Veterinären som opererade hade gjort två liknande ops tidigare, vilket hade misslyckats. Vad han visste hade ingen annan försökt i världen. Funderar på om det kan ha varit HCM? Katten såg ut att kunna vara en main coon.

Annars kan jag iaf rekomendera programmet superveterinärer på 4an vid 17-snåret tror jag det går.

Dragonrebell
2007-08-22 23:51
#10

#9 Såg det jag med! Jag tänkte precis på samma sak som du!

Upp till toppen
Annons: